Külföld

Hamarosan bővül az amerikai csapatok létszáma Afganisztánban

A szakértő szerint az amerikai katonai jelenléttől függ az afgán kormány léte

Nagyon hamar megkezdődik a csapatnövelés Afganisztánban - mondta Joseph Votel, az amerikai hadsereg Közel-Keletért felelős főparancsnokságának tábornoka kedden amerikai újságíróknak. 

A tábornok becslései szerint néhány héten belül megkezdődhet a csapatbővítés. "Nekünk most az a fontos, hogy erőt mutathassunk fel a tálibokkal szembeni a harcokban" - szögezte le.     

Az amerikai katonai jelenléttől függ az afgán kormány léte
Az amerikai katonai jelenléttől függ az afgán kormány léte, ezért növeli az Egyesült Államok csapatainak a létszámát az ázsiai országban - jelentette ki Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Az amerikai jelenlét annál is inkább fontos, mert a csapatok kivonulása esetén egy ellenőrizhetetlen terrorista fészek alakulna ki Afganisztánban, ami szétterjedne a térségben - mondta a kutató.
Ezek az okok késztették arra Donald Trump elnököt, hogy választási ígéretével ellentétben folytassa a 16 éve tartó afganisztáni háborút, annak ellenére hogy az igen népszerűtlen az amerikai társadalomban - mondta Frank Tibor.

Joseph Votel tábornok James Mattis védelmi miniszter társaságában úton van Irakból Szaúd-Arábiába és a repülőn fejtette ki véleményét a delegációt kísérő újságíróknak.     

James Mattis - aki bagdadi vizitje előtt Jordániában tárgyalt - elmondta a sajtókíséretnek, hogy "felhatalmazást kapott a csapatnövelésre". Hozzáfűzte: már fel is kérte Joseph Dunford tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét, hogy tegye meg a szükséges előkészületeket a stratégia végrehajtásához. A miniszter azonban az újságírók kitartó kérdéseire sem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a csapatnövelés mértékéről.

"Inkább nem mondok számokat, mert aztán később módosítanom kell" - mondta a tárcavezető. Majd kifejtette: "előbb nézzük meg a hadsereg által készített terveket!" "Kijelöltük a stratégiai célokat, most egyeztetni kell a részleteket s majd amikor ezt áttekintem, utána megnézem, hogy jelenleg hány emberünk is van a helyszínen, mindezt összevetem az új stratégiával, és majd akkor meglátjuk, hogy hány főre lesz szükség a csapatnöveléshez" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn este az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton elmondott beszédében fejtette ki kormányzata új afganisztáni és tágabb dél-ázsiai stratégiáját. A beszédben Trump nem említett konkrétumokat a csapatnövelésről.