Külföld

Halálra ítélték a rendőrgyilkosokat

A húsz elítélt lerohant egy rendőrőrsöt a 2013-mas egyiptomi puccs idején

Húsz embert ítélt halálra egy egyiptomi bíróság hétfőn, mert lerohantak egy Kairó külvárosában található rendőrőrsöt és meggyilkoltak 14 egyenruhást.

A Kairó nyugati peremén található Kerdasza rendőrőrsét több tucatnyian rohanták le 2013 augusztusában azután, hogy a hadsereg államcsínnyel eltávolította tisztségéből Mohamed Murszi iszlamista elnököt.

A bíróság jelenleg újratárgyalja az ügyet, amelyben 156 ember érintett.

Az egyiptomi törvények értelmében a halálbüntetésre vonatkozó ítéletet az ország legmagasabb vallásjogi személyiségének, a főmuftinak továbbítják véleményezésre.

Az ügy összes vádlottjára vonatkozó végleges ítélet június 2-án várható - mondta el Mohamed Fahmi bíró.

A kerdaszai rendőrőrs elleni támadásra azután került sor, hogy a rendőrség és a hadsereg két kairói ülősztrájkot oszlatott fel erővel. A hatósági túlkapások miatt jogvédők szerint több száz tüntető vesztette életét.

A Muzulmán Testvériség egyik vezető tagjának számító Murszi volt Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnöke. Hívei hat hétig folytattak ülősztrájkot Kairóban, így biztosítva támogatásukról a politikust, akinek győzelme a hadsereg nemtetszésébe ütközött. A tüntetések felszámolása után Abdel-Fattah asz-Szíszi akkori vezérkari főnök, jelenlegi államfő eltávolította Murszit az elnöki székből.