Külföld

Halálos lövöldözés Belgiumban

Három embert megölt egy fegyveres Liege-ben - Terrorcselekmény miatt nyomoz az ügyészség +VIDEÓ

Három embert, köztük két rendőrt agyonlőtt egy fegyveres férfi a kelet-belgiumi Liege városában. A rendőrség időközben végzett a támadóval is - írja a BBC a belga közmédiára hivatkozva.

liege lövöldözés helyszín
Rendőrautók a támadás helyszínén. Fotó: La Libre Belgique
Helyi sajtóbeszámolók szerint az elkövető egy 33 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből.

A hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint a férfi hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében fekvő Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában. A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.

A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki eközben két rendőrt megsebesített - közölte Philippe Dulieu, a liege-i ügyészség szóvivője. A környező utcákat kiürítették, az iskola diákjait is biztonságba helyezték. A helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen, és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Catherine Collignon, a városi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című napilap mindazonáltal azt közölte névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a feltételezett merénylő azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. Ezt Collignon nem erősítette meg.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte: nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter a nap folyamán felkeresi a támadás helyszínét

Terrorcselekmény miatt nyomoz az ügyészség

Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga szövetségi ügyészség a lövöldözés ügyében. "Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak" - nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

A német-belga határ közelében fekvő Liege 2011-ben történt már egy több halálos áldozatot követelő lövöldözés. Akkor egy marokkói származású férfi hat emberrel végzett, több mint százat megsebesített, majd végül öngyilkos lett.

Objektum doboz

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom