Külföld

Hagel nem zárja ki újabb légicsapások lehetőségét Szíriában

A védelmi miniszter kiemelte, Amerika szerepvállalásának még nincs vége

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter csütörtökön nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok szíriai területen is csapást mérjen az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet erőire.

"Minden lehetőséget mérlegelünk" - jelentette ki egy kérdésre a Pentagon vezetője. 

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy az IÁ feltartóztatható, de nem győzhető le anélkül, hogy a csoport ellen katonailag Szíriában is fellépnének. Hozzátette, hogy ez csak koalícióban lehetséges. Szavai szerint az IÁ elleni harcban az Egyesült Államok nincs egyedül.

"Túlmegy mindenen, amit eddig láttunk, mindenre fel kell készülnünk" - mondta a védelmi miniszter az IÁ által képviselt terrorfenyegetéssel kapcsolatban, amely szerinte nagyobb lehet az al-Kaida által jelentett veszélynél is.

A kérdésre, hogy az IÁ jelenthet-e a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz fogható fenyegetést az Egyesült Államokra nézve, Hagel úgy válaszolt, hogy a csoport "van olyan kifinomult és olyan jól finanszírozott, mint bármely csoport, amelyet valaha is láttunk". Szavai szerint az IÁ közvetlen veszélyt jelent az amerikai érdekekre "akár Irakban, de bárhol másutt is".

Mint mondta, az IÁ nem pusztán terrorista csoport, hanem olyan erő, amely az ideológiát katonai bátorsággal párosítja. Ezzel Chuck Hagel az amerikai kormányból az eddigi legerőteljesebb vészjelzést adta le nyilvánosan a dzsihádista milíciával kapcsolatban. 

Dempsey tábornok úgy vélekedett, hogy az IÁ soraiban Irakban és Szíriában harcoló nagyszámú külföldi miatt - aki előbb-utóbb haza fog térni - a terrorista erő jelenleg nagyobb fenyegetést jelent a NATO déli szárnyára, mint az Egyesült Államokra. Mint mondta, erről folyamatos konzultációt folytat a szövetségesekkel.

lead iszlám állam lefejezés
Elemzők szerint a váltságdíjak kifizetésével az európai és a közel-keleti országok a terrorcsoportok legnagyobb pénzügyi támogatóivá válták. A váltságdíjak elutasítása miatt viszont az Egyesült Államok és Nagy-Britannia van hálátlan helyzetbe, mert veszélybe sodorja állampolgárainak életét.