Külföld

Hadgyakorlattal válaszol Kína a THAAD-rendszer Dél-Koreába telepítésére

Peking szerint a rakétavédelmi rendszer aláássa a kínai nemzetbiztonságot

A kínai védelmi minisztérium csütörtökön tudatta, hogy éles tüzérségi hadgyakorlattal és új fegyverek tesztelésével válaszol a THAAD típusú amerikai rakétavédelmi rendszer felgyorsított dél-koreai telepítésére.

Peking azért kifogásolja a THAAD rendszer telepítését, mert radarjának hatósugara eléri Kína területét, és ezzel Peking szerint aláássa a kínai nemzetbiztonságot. Kína - a dél-koreai Csongdzsu környékének számos lakójával együtt - kitartóan ellenzi a rendszer kiépítését, amelyet Washington és Szöul az észak-koreai rakétafenyegetésre hivatkozva tart szükségesnek.

Harry Harris amerikai tengernagy szerdán elmondta, hogy a THAAD rendszer "napokon belül" készen állhat a bevetésre. A fegyverrendszer nemcsak az Egyesült Államok szövetségesének számító Dél-Korea, de a területén állomásozó 28 500 amerikai katona biztonságát is szavatolja majd.

A nagy magasságú, végső fázisú ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszer (THAAD) képes kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére, és ehhez robbanótöltet helyett az elfogórakéták mozgási energiáját használja fel.

Eközben Dél-Korea és az Egyesült Államok csütörtökön "azonnali büntetőintézkedéseket" helyezett kilátásba a további észak-koreai provokációk esetére. Phenjan a nemzetközi szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, és csak a tavalyi évben két kísérleti atomrobbantást, valamint mintegy 20 ballisztikusrakéta-kilövést hajtott végre.

A fenyegetések miatt az Egyesült Államok április 8-án úgy döntött, hogy Észak-Korea partjaihoz vezényel egy hadihajórajt a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezetésével.