Külföld

Ha Brüsszellel nem megy, a tagállamokkal fog Moszkva tárgyalni”

Az orosz–amerikai viszony javulását várja Putyin

Az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért felesleges a kudarcért másokat okolniuk – jelentette ki Vlagyimir Putyin pénteken Moszkvában. Az orosz elnök arról is beszélt, támogatja az ukránok uniós vízummentességét.

Oroszország az EU tagállamaival külön-külön fogja fejleszteni kapcsolatait, ha nem sikerül megállapodnia az unióval – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki, 12. alkalommal megtartott moszkvai sajtóértekezletén. Az orosz vezető megismételte álláspontját, amely szerint a kapcsolatok megromlásáért nem Oroszország felelős, és Moszkva a nyugati szankciókra reagált válaszintézkedéseivel. Putyin az elhidegülés okát arra vezette vissza, hogy 2014-ben három uniós külügyminiszter is szavatolta Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék megállapodását, az EU mégsem tett semmit az államfőt megdöntő „államcsíny” ellen.

Rámutatott, a nyugati szankciók még a terrorellenes együttműködést is gátolják. Vlagyimir Putyin ugyanakkor „teljes támogatásáról” biztosította, és a helyes irányba tett lépésnek nevezte Ukrajna és az Európai Unió közötti vízumkényszer eltörlését. A vízumkényszer fennmaradását a hidegháború örökségének minősítette Európában. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy grúz állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Oroszországba. Hozzátette, hogy az ukrajnai rendezésről a „normandiai” formátumban – orosz, ukrán, német és francia részvétellel – folytatott tárgyalások nem nagyon hatékonyak, mindazonáltal a folytatásuk mellett foglalt állást.

Kifejezte készségét a konstruktív együttműködésre Donald Trump megválasztott republikánus amerikai elnökkel az orosz–amerikai kétoldalú biztonsági és gazdasági kapcsolatok normalizálására, valamint meghívás esetén az Egyesült Államokban teendő látogatásra. Mint mondta, nem okozott számára meglepetést Trump közlése, hogy növelni akarja az amerikai nukleáris potenciált, mert ezt már a választási kampány során is kilátásba helyezte.

Arra a vádra reagálva, amely szerint Moszkva beavatkozott volna az amerikai belpolitikai küzdelembe, Putyin felhívta a figyelmet, hogy az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért felesleges a kudarcért másokat okolniuk. Úgy vélekedett, hogy az amerikai demokratáknak rendszerszerű problémákkal kell megküzdeniük, meg kell tanulniuk méltósággal veszíteni, és bocsánatot kellett volna kérniük a választóktól azon információk miatt, amelyeket hackerek a nyilvánosság elé tártak a Demokrata Nemzeti Bizottság elektronikus levelezéséből.