Külföld

Gyorsított eljárásban bírálja el Bécs a menedékkérelmeket májustól

Menekültek újabb illegális táborát számolták fel Párizsban

Bécs májustól gyorsított eljárásban bírálja el a menedékkérelmeket. A francia hatóságok felszámoltak egy újabb, több száz fős illegális migránstábort szerdán Párizs északi részén. Közben Lengyelország módosított Beata Szydlo kormányfő múltheti kijelentésen, de még meddő megoldásnak tartja a menekültek uniós tagállamok közötti elosztását. Olaszország pedig a megnövekezett Földközi-tengeri migrációtól tart.

Ausztria gyorsított eljárást vezet be májustól

Indoklásuk szerint a tavaly óta tartó migrációs hullám veszélyezteti a közrendet és a belbiztonságot. Ausztriában így nemsokára csak azokat a menedékkérelmeket fogják feldolgozni, amelyeket emberi jogi szempontból feltétlenül szükséges elbírálni. Hans Peter Doskozil védelmi miniszter bejelentette továbbá, hogy Burgenlandban és a tiroli Brenner-hágónál intenzívebb határellenőrzést végeznek majd, és „véget vetnek a menekültek továbbirányításának Németországba”.

Ankarának több pénzre lesz szüksége a menekültválság kezelésre
Az Európai Uniónak a már megígért 6 milliárd eurónál várhatóan többet kell adnia Törökországnak az illegális bevándorlás leállítására - mondta kedden Karl Erjavec szlovén külügyminiszter, miután Ljubljanában tárgyalt Volkan Bozkir török Európa-ügyi miniszterrel.
- Úgy vélem, hogy a válság kezelésére betervezett összeg nem lesz elég. Ez csak az első lépés, de fontos ahhoz, hogy a Törökországgal kötött megállapodás eredményes legyen - mondta Erjavec egy közös sajtótájékoztatón.
A megállapodás alapján Törökország visszafogadja a rajta keresztül Európába érkezett összes illegális bevándorlót, de cserébe az unió Törökországból közvetlenül átvesz szíriai menekülteket. A csere elvben öt nap múlva kezdődik. Törökországban befogadóközpontokban helyezik el a visszatérőket, és ugyanannyi szíriait küld Európába.
Bozkir leszögezte, hogy az unió nem válogathat a szíriaiak között a képzettségük és szakértelmük szerint. Törökország a visszavett migránsokat megpróbálja hazaküldeni a származási helyükre, mint például Pakisztán, amellyel már megkötötte a visszafogadási megállapodást. Nem küldik viszont haza azokat a menekülteket, akiket ott veszély fenyeget. Ha nem térhetnek haza, Törökországban maradnak azokban a központokban, amelyeket a számukra építettek 16 városban - mondta a miniszter.

Újabb tábort számoltak fel a franciák

Tavaly június óta ez már a tizennyolcadik hasonló akció volt a francia fővárosban. A Sztálingrádi Csata tere közelében, egy magasvasút pályája alatt létesült táborhelyet egyszer már felszámolták március 7-én, de migránsok néhány nap múlva újra elkezdtek oda gyűlni. 

A tábor új lakói főleg szudániak, eritreaiak és afgánok voltak, akik sátrakban, matracokon, szeméthalmok között éltek ott. Jelentős részük az illegális calais-i sátortáborból költözött át ide, miután annak déli részét március első felében felszámolták a hatóságok. A táborhely ismételt felszámolása békésen zajlott, jelentős rendőrségi jelenlét mellett. A hatóságok szerint a távozó migránsok számára kialakított legális szálláshelyeken 800 ember talál magának helyet. Ezek elfoglalására egy hónapjuk van, s ezalatt be kell adniuk menedékkérelmüket is.

Az ENSZ főtitkára több szíriai menekült befogadását sürgette
Több szíriai menekült befogadását sürgette a világ kormányaitól szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki egyben azt is kérte, hogy emelkedjenek felül a menekültekkel kapcsolatos félelemkeltésen. Ban Ki Mun azt kérte 90 országtól, hogy az emberiesség nevében legyenek szolidárisak, alakítsanak ki új és pótlólagos lehetőségeket a szíriai menekültek számára. Mint mondta, szó lehet újabb áttelepítésekről, emberiességi befogadásokról, családegyesítésekről, akárcsak tanulási és munkalehetőségek felajánlásáról. A főtitkár egyebek közt azzal érvelt, hogy a fogadó országok csak nyerhetnek a menekültek befogadásával, mert ezek az emberek újabb képességeket, tapasztalatokat jelenthetnek az öregedő európai munkaerő szempontjából.

Több ezer migráns táborozik a pireuszi kikötőben

Több mint 5700 migráns várakozik már a görögországi Pireusz kikötőjében, s a hatóságok tolmácsok segítségével és arab nyelvű röplapokat osztogatva próbálják rábírni őket, hogy menjenek a hivatalos menekülttáborokba - jelentette szerdán egy görög rádióadó. Az Athina 984 nevű rádió tájékoztatása szerint a bevándorlók túlzsúfolt várótermekben töltik az éjszakákat, s ezenkívül nagyjából 1100 sátrat is felállítottak.

Bár szerda reggel csak 15 újabb migráns érkezett komphajóval az égei-tengeri Leszbosz szigetéről az Athén melletti Pireuszba, napról napra nő a kikötőben veszteglők száma. Újságíróknak azt mondták, attól tartanak, hogy ha menekülttáborokba mennek, akkor majd "ottfelejtik" őket. Többen azért nem mennek, mert elégedetlenek az államilag fenntartott befogadóközpontokban uralkodó állapotokkal. A Skai nevű görög adónak egy nő például úgy nyilatkozott: nem szívesen megy egy olyan táborban lakni, ahol skorpiók és kígyók vannak, ahogy azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

Megnövekedett migrációra lehet számítani a dél-olaszországi partokon

A balkáni útvonal lezárásával a migránsok tömege ismét Olaszország felé mozdulhat el, ami azt eredményezheti, hogy jelentősen megnövekszik a dél-olaszországi partokra érkezők száma - közölte az olasz belügyminisztérium egy olasz lap szerdai tudósítása szerint. Belügyminisztériumi források szerint az idén "robbanásszerűen" emelkedhet a Földközi-tengeren Európa felé átkelő bevándorlók száma, ami humanitárius vészhelyzetet teremthet Olaszországban.

A szicíliai Pozzallo polgármestere, Luigi Ammatuna a Corriere della Sera című olasz napilapnak úgy nyilatkozott, már most látszik, hogy 2016-ban "rekord számú" migráns fog érkezni a dél-olaszországi partokra. "Az biztos, hogy a balkáni útvonal lezárásával a szíriaiak mindannyian hozzánk fognak visszatérni" - jelentette ki Ammatuna. "Úgy tudjuk, hogy a Görögország és Törökország közé szorult szíriaiak már Olaszországba telefonálnak az ide korábban érkezett honfitársaiknak, hogy információkat szerezzenek, hogyan jussanak el Líbiába és onnan Olaszországba. Erre készülnek az emberkereskedők is" - mondta Emiliano Abramo, a Szent Egyed katolikus közösség szóvivője. Hozzátette, hogy a Líbia és Olaszország közötti tengerszoros a leggyakoribb migrációs útvonal Olaszország felé, de a legveszélyesebb is. Egy másik útvonal Görögország felől Albánián keresztül vezetne az olasz partokig az Adriai-tengeren. 

Varsó szerint meddő dolog a menekültelosztás, de a kérelmekkel foglalkozni fog

Lengyelország foglalkozni fog a benyújtott menedékjogi kérelmekkel, de meddő megoldásnak tartja a menekültek uniós tagállamok közötti elosztását - mondta Witold Waszczykowski külügyminiszter kedd este a lengyel közszolgálati televízióban. A külügyminiszter nyilatkozata némileg módosít azon a kijelentésen, amelyet a múlt heti brüsszeli merényletek után Beata Szydlo kormányfő tett. Szydlo azt mondta: bár az előző lengyel kormány elkötelezte magát amellett, hogy részt vállal a menekültek befogadásában, jelenleg lehetetlen, hogy migránsok Lengyelországba érkezzenek.

"Bejelentettük, hogy átszűrjük a menekülteket" - értelmezte Waszczykowski Lengyelország elköteleződését. "A nemzetközi jog számunkra kötelező, és megerősítjük, hogy be fogjuk tartani" - folytatta, majd kifejtette: felülbírálják azon menekültek kérelmeit, "akik dokumentálják személyazonosságukat, akikről a lengyel hatóságok megállapítják, hogy nem jelentenek biztonsági fenyegetést, és akik hajlandóak lesznek Lengyelországba érkezni". A külügyminiszter megjegyezte: a menedékjogi kérelmek felülbírálása nem egyenlő a migránsok automatikus és akaratuknak ellentmondó befogadásával. Kiemelte: Lengyelország meddő megoldásnak tartja az Európába érkezett migránsok kényszerű elosztását a tagállamok között.