Külföld

Gyorsan haladnak előre a kormánycsapatok Aleppóban

Lavrov: De Mistura szabotálja a békefolyamatot

A szíriai kormánycsapatok gyorsan haladnak előre az aleppói lázadók kezében lévő negyedekben, miközben országszerte közel egymillióra nőtt az ostromlott helyeken élők száma - számolt be a Biztonsági Tanácsnak a világszervezet humanitárius akcióinak felelőse.

Stephen O,Brien a testület előtt helyi idő szerint hétfőn elmondta, hogy az ellenfelek ostroma alatt élő emberek száma egy év alatt 393 700-ról 974 080-ra nőtt. A lakosokat "elszigetelik, kiéheztetik, bombázzák, és megfosztják az orvosi és humanitárius segítségtől abból a célból, hogy menekülésre kényszerítsék őket... Ez szándékos taktika... a kollektív büntetés egy bizonyos formája" - írta le a helyzetet a diplomata.

A hadsereg szerint az aleppói lázadóknak élelemmel teli raktárai vannak
Élelemmel teli raktárai vannak az Aleppó keleti részét ellenőrző lázadóknak - jelentette ki a szíriai hadsereg főparancsnoksága, a lázadók propagandafogásnak minősítették az állítást. A főparancsnokság felszólította a lázadókat, hogy nyissák meg a segélyraktárakat. Jens Laerke ENSZ-szóvivő nem tudta mire vélni a hadsereg közleményét, már ha egyáltalán az ENSZ élelmiszerraktárairól van szó. Kifejtette: Kelet-Aleppóban nincsenek már olyan ENSZ-raktárak, amelyeket csak úgy ki lehetne nyitni. Zakaria Malahifdzsi, a Fasztakim nevű felkelőcsoport egyik vezetője szerint nem léteznek a szíriai hadsereg parancsnoksága által emlegetett raktárak. Hozzátette: a hadsereg azért tesz ilyen kijelentéseket, hogy úgy tűnjön fel, mintha érdekelné az emberek sorsa. A Reuters hírügynökség ugyanakkor megjegyezte, Malahifdzsi és egy szemtanú is arról számolt be, hogy helyiek tüntettek a kelet-aleppói városi tanács egyik épülete előtt, mert azt hitték, az épület élelmiszert rejt. A városi tanács egyelőre nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére.

Aleppó keleti fele 2012-ben került a felkelők kezére. Jelenleg mintegy 250 ezren élnek ott, akiket több mint négy hónapja nem lehet ellátni élelmiszerrel és más segítséggel.

 

A Biztonsági Tanácsban Matthew Rycroft brit nagykövet "barbárságnak" minősítette a Kelet-Aleppó ellen folytatott légi hadjáratot, francia kollégája, Francois Delattre pedig elítélte azt a "totális háborús stratégiát, amelynek célja Aleppó bármi áron való visszafoglalása".

A város felkelők kezén lévő kerületeiben a francia hírügynökség tudósítója azt tapasztalta hétfőn, hogy szünet nélkül folyik a bombázás. A kormánycsapatok most először behatoltak egy északkeleti negyedbe, és megszilárdították állásaikat. A negyednek szimbolikus jelentősége van, mert a felkelők ez foglalták el a városból először 2010-ben - írta.

Oroszország repülőgép-üzemanyagot csempészett Szíriába
Oroszország az Európai Unió tilalmát megsértve, uniós területi vizeken keresztül repülőgép-üzemanyagot csempészett a belháború sújtotta Szíriába, ahol az orosz légierő támadásokat hajt végre a kormányerőket támogatva - adta hírül kedden a Reuters brit hírügynökség, névtelenségbe burkolódzó európai hírszerző forrásokra hivatkozva. Legalább két, orosz zászlójú tartályhajó vitt ilyen szállítmányt Szíriába Ciprus érintésével, amivel EU-szankciót sértett. Októberben jelentősen megnőtt a szállított üzemanyag-mennyiség, két hét alatt 20 ezer tonnányit vittek orosz tartályhajók az arab országba - mondta a forrás, aki az ügy érzékenysége miatt nem fedte fel kilétét. Hozzátette, hogy ezek a szállítmányok létfontosságúak az orosz légitámadásokhoz a térségben, és az üzemanyagból a szíriai kormányerőknek is jutott. Egy másik forrás szerint a tartályhajók görög kikötőkbe is betértek, mielőtt Szíriába vitték rakományukat. Ezt megerősítik olyan hajózási adatok, amelyekhez nyilvánosan hozzá lehet férni. A feljegyzések szerint a Jaz és a Mahalatka nevű orosz tankerek megszakították útjukat EU-területen, majd elhajóztak Libanon és Szíria felé, ám nyomkövetésüket lehetővé tevő jeladóikat a partok közelében kikapcsolták. A Reuters megpróbált érdeklődni az ügyről az orosz védelmi, továbbá a közlekedési minisztériumnál, de választ nem kapott. Hasonlóan elzárkózott a válaszadástól a két tartályhajót birtokló szentpétervári vállalat, a Transzpetrocsart vezérigazgatója, Alekszandr Jarosenko is. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője reagálásában közölte: a szíriai üzemanyag-szállításra vonatkozó belső EU-korlátozások az orosz légierőnek az arab országban állomásozó egységeire "finoman szólva" nem vonatkoznak, mert Oroszország, "miként nemrég óta Nagy-Britannia" is, nem tagja az uniónak. Konasenkov emlékeztetett rá, hogy Oroszország a világ egyik vezető olajkitermelője, ezért az orosz légerő nem fog hiányt szenvedni üzemanyagból, "főként akkor nem, amikor a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemről van szó".

Lavrov: De Mistura szabotálja a békefolyamatot

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta kedden Staffan de Misturát, az ENSZ szíriai különmegbízottját, hogy szabotálja a szíriai béketárgyalásokat. Az orosz külügyi tárca Minszkben nyilatkozó vezetője szerint a világszervezet több mint fél éve Mistura segítségével szabotálja a Biztonsági Tanács 2254-es számú határozatát, amelynek értelmében "előfeltételek nélkül" kellene folyniuk a szíriai béketárgyalásoknak. A szíriai kormánynak és a "hazafias" ellenzéknek ezért nem maradt más választása mint, hogy "saját maguk ragadják meg a kezdeményezést, és elindítsanak egy belső szíriai párbeszédet" - hangoztatta Lavrov.

A világszervezet Biztonsági Tanácsa 2015 decemberében fogadta el 2254-es számú határozatát a szíriai politikai átmenetről. A dokumentum értelmében a polgárháború dúlta közel-keleti államban fél éven belül egységkormányt kellett volna felállítani, emellett új alaptörvényt kidolgozni, illetve másfél éven belül parlamenti és elnökválasztást tartani. Ugyanakkor az ENSZ közvetítésével Genfben rendezett béketárgyalások több fordulója is zátonyra futott. 2015 szeptembere óta pedig Oroszország is beavatkozott a szíriai konfliktusba a damaszkuszi rezsim oldalán.

Lavrov kedden Boris Johnson brit külügyminiszterrel is tanácskozott telefonon Szíriáról. Johnson a telefonbeszélgetés során felszólította Moszkvát, hogy győzze meg a vele szövetséges szíriai kormányt: hagyjon fel az aleppói hadművelettel, és engedjen segélyszállítmányokat az ostromlott városba. 

De Mistura Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen kedden részt vesz a német szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakciójának rendezvényén, amely Szíria és a Közel-Kelet jövőjével foglalkozik majd. Az este során Steinmeier átadja a különmegbízottnak a német ENSZ-társaság által adományozott Dag Hammarskjöld-becsületmedált. Mistura mellett Angela Kane német ENSZ-diplomatát is kitüntetik ezzel a díjjal. Kane 2015-ig a világszervezet leszerelésügyi megbízottja volt.

A világszervezet egykori svéd főtitkáráról (1953-1961) elnevezett kitüntetést olyan személyiségek kapják, akik az ENSZ szolgálatában kiemelkedő módon hozzájárultak nemzetközi problémák megoldásához.

Mistura: Senki sem érdekelt a szíriai állam összeomlásában

Senki sem érdekelt a szíriai állam összeomlásában és abban sem, hogy a közel-keleti állam terroristák melegágya legyen - jelentette ki kedden Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja Berlinben. De Mistura Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen vett részt a német szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakciójának rendezvényén, amely Szíria és a Közel-Kelet jövőjével foglalkozott. A különmegbízott ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy Bassár el-Aszad szíriai  államfő Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20. hivatalba lépéséig terjedő időt egy pusztító offenzívához használja majd. Hozzáfűzte, hogy a múlt hétvégén Damaszkuszban tett látogatása során olyan benyomást szerzett:  "a szíriai kormány jelenleg  erősen bízik abban, hogy a konfliktust gyorsan, katonai eszközökkel képes megnyerni". Szerinte Aszad a szíriai lázadók kezén lévő Kelet-Aleppó elfoglalásával teljesen demoralizálni akarja ellenfeleit. Ugyanakkor rámutatott: ez a stratégia nem fog beválni.

Steinmeier a maga részéről elmondta: a nemzetközi közösségnek ki kell dolgoznia egy tervet a szíriai politikai átmenethez. Emellett olyan légkört kell teremteni, amely lehetővé teszi, hogy a konfliktus felek ismét tárgyalóasztalhoz üljenek. Hangsúlyozta: az összes, Szíriában tevékenykedő ellenzéki csoport egy dologban ért egyet, mégpedig abban, hogy az ország jövője csakis Aszad nélkül képzelhető el. "Szíriában 100-150 ellenzéki csoport működik, és ezek mind egyetértenek abban, hogy a jövő nem képzelhető el Aszaddal" - jelentette ki Steinmeier. A német külügyi tárca vezetője ismételten felszólította a szíriai kormányerőket és szövetségeseiket, hogy hagyjanak fel Aleppó polgári létesítményeinek bombázásával.

Steinmeier rávilágított, hogy a szíriai konfliktus "már régen nem polgárháború", tekintettel a külföldi hatalmak beavatkozására. Szerinte ez azt vonja maga után, hogy "egy kizárólag belső szíriai megoldás mára megvalósíthatatlanná vált".