Külföld

Guaidó hamarosan visszatér Venezuelába

Guaidó közösségi oldalakon terjesztett hangfelvételen arra kérte az ellenzéki politikusokat: visszatérését követően tartsanak vele egy nemzeti mozgósítási folyamatban

A jelenleg Kolumbiában tartózkodó, önmagát Venezuela ideiglenes elnökének kikiáltó Juan Guaidó egy Twitter-bejegyzésében elmondta: hamarosan visszatér Venezuelába, hogy ellássa parlamenti és államfői feladatait.

 "Nem vállaljuk azt a  kötelezettséget, hogy külföldről harcoljunk, hamarosan Venezuelában leszek, hogy ellássam feladataimat mint  felelős elnök" - írta az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament vezetője.

Guaidó ezenkívül a közösségi oldalakon terjesztett hangfelvételen arra kérte az ellenzéki politikusokat: visszatérését követően tartsanak vele egy "nemzeti mozgósítási folyamatban". Ennek célja, hogy  megmutassák: ők a "többség", és nem hagyják el az utcákat, amíg el nem űzik a hivatalban lévő  Nicolás Maduro venezuelai elnököt.

A venezuelai ellenzéki vezető a múlt pénteken utazott Kolumbiába, ahonnan szombaton megpróbálta bejuttatni a felhalmozott - javarészt az Egyesült Államok által küldött - humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Maduróhoz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki. Ezekben különböző források szerint legalább négy ember meghalt, és közel 300 megsebesült a kolumbiai és venezuelai határ között. A segélyeket tartalmazó két teherautó kigyulladt.

Maduro egy keddi beszédében Kolumbiát tette felelőssé az erőszakért. Szerinte a járműveket Iván Duque kolumbiai elnök parancsára gyújtották fel, hogy - Maduro érvelése szerint -  tovább szítsák  a két ország közötti feszült viszonyt és fegyveres összecsapásokat robbantsanak ki hadseregeik között.

A venezuelai hatóságok szerdán újabb útakadályokat helyeztek ki a Kolumbiával közös legfőbb határátkelőn. A kolumbiai hatóságok megnyitják a Venezuelával közös határátkelőket, de korlátozzák a határátlépést - jelentette be szerdán a kolumbiai bevándorlási hivatal.

Hírügynökségek szerint nem lehet tudni, hogy Guaidó miképpen jutott át a határon, hiszen a venezuelai ügyészség kiutazási tilalmat rendelt el vele szemben egy előzetes vizsgálat részeként. Ő maga azt állította, hogy a venezuelai hadsereg segített neki. Maduro kijelentette: Guaidónak bíróság elé kell állnia emiatt.

Szombaton Brazíliából is megpróbálták bejuttatni a humanitárius segélyeket, amelyeket javarészt szintén az Egyesült Államok küldött. A Brazíliából kiinduló segélyszállítmányok miatti összecsapásokban legalább 25-en haltak meg és 84-en sebesültek meg a hétvégén Emilio González, a Brazíliával határos dél-venezuelai Gran Sabana térség elöljárója szerint.

A venezuelai ellenzék állítása szerint azonban így is sikerült mintegy 50 tonna humanitárius segélyt bejuttatnia.

A Guaidót elsőként elismerő Egyesült Államok egy magas rangú, meg nem nevezett kormánytisztviselője kedden egy újságíróknak adott telefoninterjúban úgy fogalmazott: Maduro "egyik utolsó döntése" lenne, ha arról határozna, hogy bármiféle kárt okozzanak Guaidónak.