Külföld

Görögország nem adja ki a török dezertőröket

Az ankarai kormány szerint a katonák részt vettek a puccskísérlet előkészítésében

A görög legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította a tavaly júliusi törökországi puccskísérlet után Görögországba szökött nyolc török katona közül az utolsó kettőnek is a kiadatását, amelyet Ankara már nem először kért.

A görög törvényszék az elmúlt két hétben hasonló tartalmú határozatot hozott a többi katonaszökevény ügyében. A döntés feltehetően felbosszantja az ankarai kormányt, amely a dezertőröket azzal vádolja, hogy közük volt a törökországi államcsínykísérlethez.

A csütörtöki meghallgatáson az ügyészség olyan véleményének adott hangot, hogy "a döntés ugyan bosszúságot okozhat" Törökországban, ugyanakkor szerinte az ankarai kérelem elutasításának okai változatlanok január óta. "Vége a kínzásoknak? Az üldöztetéseknek?" - kérdezte az ügyet tárgyaló ügyész.

"Amennyiben a modern Törökország tükörbe nézne, megértené, hogy miért nem csak Görögország, de más államok részéről is, egymást követően érkeznek a feltételezett puccsisták kiadására vonatkozó visszautasítások - tette hozzá az ügyész.

Ankara 2017. január 30-án újabb kiadatási kérelmet terjesztett elő, mindössze négy nappal azt követően, hogy a görög törvényszék megtagadta a nyolc dezertőr kiadását.

A török fegyveres erők nyolc tagja 2016. július 16-án, mindössze órákkal az elvetélt államcsínykísérletet követően szökött katonai helikopteren Alekszandropolisz görög határvárosba, ahol azonnal menedékkérelmet nyújtottak be. A görög hatóságok illegális határátlépés miatt őrizetbe vették és két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom