Külföld

Görögország marad az eurózónában

A görögök háromnegyede kitart az euró mellett

Szó sincs arról, hogy Görögország kilépne az eurózónából - mondta vasárnap Alekszisz Ciprasz, a szélsőbaloldali Sziriza párt - a felmérések szerint a görög szavazók körében jelenleg a legnépszerűbb politikai tömörülés - vezetője a Realnews című hetilapban megjelent interjúban, mindössze két héttel az előre hozott görög parlamenti választások előtt.

 A 2012-es adósságválság tetőpontján jogos volt a "riadókészültség", azóta azonban teljesen megváltozott a környezet - mondta Ciprasz, és hozzátette: "csupán Antonisz Szamarasz konzervatív miniszterelnök beszél arról, hogy Görögország elhagyja az euróövezetet, a magas rangú európai illetékesek azonban nap mint nap ellentmondanak neki".

Szamarasz, aki a közvélemény-kutatások szerint elbukhatja a január 25-ére tervezett előre hozott választásokat, óva int a Sziriza hatalomra kerülésétől, ugyanis szerinte a kormánya által bevezetett szigorú megszorító politika megszüntetése törést okozna a nemzetközi hitelezők és Görögország viszonyában, valamint a dél-európai ország euróövezeti tagságának feladásával járna.

Az Európai Bizottság múlt héten kijelentette, hogy az eurózónához való csatlakozás "visszavonhatatlan".

A GPO Intézetnek a görög médiában csütörtökön közzétett felméréséből az derült ki, hogy a görögök ugyancsak szívesebben használnának továbbra is eurót: a megkérdezettek mintegy háromnegyede úgy gondolja, hogy országának "mindenáron" az eurózónában kellene maradnia.

Ciprasz mindenesetre leszögezte az interjúban, hogy pártja győzelme esetén minden erejével az "Európát tönkretevő, szélsőjobboldalt megerősítő és az európai gazdaságot recesszióba döntő" megszorító politika ellen lép fel. A Sziriza vezetője korábban már megígérte, hogy felszámolja a Görögországban uralkodó "humanitárius válságot" és 171 euróval 751 euróra (mintegy 237 ezer forint) emeli fel a minimálbért.