Külföld

Gentiloni a befogadást ellenző országok ellen beszélt

„Az unió nem lehet túl toleráns a migráció terhét nem vállaló országokkal”

Az Európába érkező migráció témáját is érintette Paolo Gentiloni új olasz miniszterelnök a római képviselőházban kedden mondott beszédében elfogadhatatlannak nevezve, hogy az Európai Unió "túl toleráns" legyen a migránsok befogadásának terhét nem megosztó tagállamokkal.

A külügyminiszterből lett, a lemondott Matteo Rezni örökébe lépett kormányfő hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács csütörtöki ülésén, amelynek egyik témája a migráció lesz, az Olaszország "nem akar ünneprontó lenni, noha Európában az olasz migrációs politikát ünneprontónak értékelik". 

"Mindenkit tisztelünk és nem  ünneprontók, de nem akarunk olyan ország lenni, mely egész Európa számára magára vállalja a migrációs áramlat terhét, annak  szükséges és megfelelő elosztása nélkül" - mondta Paolo Gentiloni. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy Európa túl szigorú legyen, ami a pénzügyi politika előírásainak tiszteletben tartását illeti, és túl toleráns azokkal az országokkal szemben, amelyek nem osztják a migráció terhét. Paolo Gentiloni a korábban még külügyminiszterként indított vitára utalt, amelyben a római kormány rugalmasságot követelt Brüsszeltől az olasz államadóssággal szemben azt hangoztatva, hogy Itália más tagállamokkal szemben vállalja a migrációval járó kötelezettségeket. Róma azzal fenyegetett, hogy megvétózza az EU jövő évi költségvetését, ha a visegrádi négyek nem veszik ki a részüket, végül Olaszország fenntartással fogadta el  költségvetési csomagot.  

Paolo Gentiloni szavait Luca Squeri az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) politikusa Twitteren úgy kommentálta, hogy Gentiloni sajnos a korábbi olasz külpolitikát folytatja, vagyis továbbra is  "kaput nyit mindenki előtt". 

Olaszországba az év eleje óta több mint 172 ezren érkeztek, ami az eddigi legmagasabb migrációs adat az olaszországi bevándorlás történetében. 

Az olasz parlament alsó házában kedd este, a felső házban szerdán tartják a bizalmi szavazást, amelyen az Északi Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nem vesz részt. A Gentiloni-kormányt támogató balközép koalíció azonban a római parlament mindkét házában többséggel bír. Paolo Gentiloni kijelentette, kormánya addig vezeti Itáliát, amíg a parlament bizalmát élvezi.