Külföld

Franciaország ténylegesen a második fordulóban fog dönteni

A szakértő szerint nem változott a helyzet a párizsi lövöldözés után

A csütörtöki párizsi lövöldözés nem befolyásolta eddig a francia elnökválasztás erősorrendjét, egyedül a megengedőbb Jean-Luc Mélenchonnak árthat a helyzet - vélte Soós Eszter Petronella Franciaország szakértő az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Nagy kérdésnek nevezte, hogy az utolsó három napban a választók "nekiállnak-e olvasni és gondolkodni". A felmérésekből az látszik, hogy a második fordulóban Jean-Luc Mélenchon Francois Fillion és Marine Le Pen ellen is nyerne, Emmanuel Macron pedig minden párosítást megnyerne, ha bejutna a második fordulóba, míg Le Pen egyet sem.
Magyarország szempontjából Soós Eszter Petronella szerint az az egyetlen kérdés, hogy unióellenes jelölt kerül-e az Elysée palotába. Ha Mélenchon vagy Le Pen nyerne, az az európai integráció végét jelentené, és visszatérne az erőpolitizálás, amely Magyarország számára kedvezőtlen. A másik verzió pedig a többsebességes Európa, amely mellett Francois Fillion és Emmanuel Macron több szempontból is letette a voksát.