Külföld

Folytatódtak az összecsapások Jemenben

Az eddigi harcokban mintegy tízezren vesztették életüket

Több tucat ember vesztette életét vagy sebesült meg szerdán összecsapásokban Nyugat-Jemenben, a stratégiai fontosságú vörös-tengeri Báb el-Mandib-szoros közelében - közölték nevük elhallgatását kérő helyi tisztségviselők.  

Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök nemzetközileg elismert kormányának erői hétfő óta további területeket foglaltak vissza a síita húszi felkelőktől - tették hozzá az illetékesek, akik szerint a csapatok előrenyomulását a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció légicsapásokkal támogatta.

Tisztségviselők és szemtanúk beszámolói szerint kedden két légitámadás ért egy iskola közelében lévő benzinkutat Szanaa külterületén. A bombázásban hatan vesztették életüket, köztük gyermekek is voltak. Az iskolát nem érte támadás - tették hozzá.

Meritxell Relano, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jemeni különmegbízottja egy gyermek halálát erősítette meg, illetve azt, hogy négy másik megsérült. A jemeni háború kitörése óta összesen 1400 gyerek vesztette életét és több mint 2140 sebesült meg.

A jemeni kormány csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, emellett ellenőrzésük alatt tartják az ország északi részét. A Rijád vezette szövetség 2015 márciusától kiterjedt légicsapásokkal avatkozott be a nemzetközileg elismert kormányzat oldalán a konfliktusba. A koalíciót nemzetközi jogvédő csoportok élesen bírálják, mivel szerintük civileket és polgári létesítményeket bombáz, így a többi között iskolákat, piacokat, kórházakat és lakóövezeteket. A jemeni harcokban becslések szerint legalább 10 ezer ember halt meg, és 3 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom