Külföld

Folytatódik az uniós védelmi miniszterek tanácskozása

Stoltenberg: Párbeszédre van szükség Oroszországgal+VIDEÓ

Az Egyesült Államoknak és Európának is legnagyobb szomszédja Oroszország, ezért a NATO üzenete az, hogy közös párbeszédet kell folytatni Moszkvával a számos kihívást hordozó biztonsági helyzetre való tekintettel - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Unió védelmi minisztereinek tárgyalására érkezve kedden.

stoltenberg_brüsszel576
Reuters/Francois Lenoir
Stoltenberg hangsúlyozta, nincs ellenmondás a NATO védelmi kapacitásainak bővítése és a politikai párbeszéd között.  A katonai szövetség elkötelezett a NATO és Oroszország megszakadt egyeztető tárgyalásainak folytatása mellett, amelyre a közeljövőben újra sor kerülhet - fejezte ki reményét a főtitkár. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a NATO és szövetségesei soha nem fognak elfogadni egyetlen ország ellen folytatott katonai agressziót sem, beleértve Ukrajna területei egységének megsértését.

Stoltenberg elmondta, az elmúlt években Európa egyre többet tett biztonságáért. Pozitívan értékelte, hogy az unió fokozta védelmi kiadásait, amelyre szükség van a kihívásokkal terhes, bizonytalan politikai környezetben.    A NATO és az Európai Unió szorosabb együttműködése erősíteni fogja Európa védelmi képességeit - hangsúlyozta a főtitkár. Kijelentette, Donald Trump megválasztott amerikai elnök a NATO-együttműködés pártján van. Amerika ugyanúgy, mint Európa, évek óta növeli védelmi kapacitásait, amelyet az új elnök folytatni fog - tette hozzá Jens Stoltenberg.

Minden vállalt kötelezettségének eleget fog tenni Washington, mivel nem csak Európa, de az Egyesült Államok számára is fontos az erős és összetartó észak-atlanti katonai szövetség megléte - hangsúlyozta.

Objektum doboz