Külföld

Folytatódik a gázai hadművelet

"Nagyon súlyos csapást mérünk a Hamászra és a többi terrorszervezetre" - közölte az izraeli kormányfő

A hétórás humanitárius célú tűzszünet lejártával Izrael hétfőn este bejelentette, hogy folytatja a gázai övezeti hadműveletét, jóllehet az övezetből kivezető csempészalagutak megsemmisítése a végéhez ér.

Netanjahu Móse Jaalon védelmi miniszter és Beni Ganc vezérkari főnök jelenlétében kijelentette: a hadjárat csak akkor ér véget, ha Izrael polgárai számára egy hosszabb időszakra helyreáll a nyugalom és a biztonság. "Nagyon súlyos csapást mérünk a Hamászra és a többi terrorszervezetre" - közölte a kormányfő, hangsúlyozva: nem áll szándékukban a Gázai övezet lakóit támadni.

Izrael egyoldalú tűzszünetet hirdetett

Hétfőn Izrael hétórás egyoldalú tűzszünetet hirdetett, amelynek ideje alatt csak szórványosan voltak harcok a Gázai övezetben. A fegyvernyugvás helyi idő szerint délelőtt tíztől - közép-európai idő szerint 9 órától - lépett életbe, és helyi idő szerint délután öt órakor ért véget a Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin enklávéban. Kivételt jelentett a tűzszünet alól az övezet déli, egyiptomi határán fekvő Rafah városa.

A Hamász délelőtt ugyanakkor azzal vádolta meg Izraelt, hogy csapást intézett a Sati menekülttáborban egy épület ellen, ahol egy nyolcéves kislány életét vesztette. Később a Nuszeirat menekülttáborban egy újabb csapásról számoltak be palesztin források. A második támadásnak négy sebesültje volt a palesztin közlések szerint. Hétfőn az utóbbi napokhoz hasonló számban lőttek ki rakétákat az övezetből Izraelbe a 10-es tévécsatorna adatai szerint. Ugyancsak a tűzszünet ideje alatt markológéppel próbált merényletet elkövetni egy férfi Jeruzsálemben - közölte az izraeli 10-es tévécsatorna. A markológép vezetőjét egy odasiető rendőr és egy arra járó börtönőr lelőtte. A támadás áldozata, egy huszonéves gyalogos fiatalember a kórházba szállítás közben meghalt.

Hétfőre virradó éjszaka, még a hétórás tűzszünet beállta előtt az izraeli hadsereg több mint húsz célpontot támadott a Gázai övezetben, s a csapások során mintegy tízen odavesztek. Emellett az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, az al-Aksza Brigádoknak a vezetője hétfőre virradó éjjel bejelentette, hogy a szervezet északi parancsnoka, Dánijál Mancúr életét vesztette egy izraeli légicsapásban a gázai Dzsabalíja egyik házában hajnalban - írta a Háárec című újság honlapja hétfő reggel.

izrael külügyAvigdor Liberman izraeli külügyminiszter 

ENSZ-fennhatóság alá tartozzon a Gázai övezet?

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter hétfőn a katonai rádió jelentése szerint annak a véleményének adott hangot, hogy az Erős Szikla nevű, palesztinok elleni hadművelet végeztével meg kellene fontolni a Gázai övezet átadását az ENSZ fennhatósága alá. Liberman az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának együttes ülésén úgy fogalmazott: "Meg kell gondolni az ENSZ-mandátumot. Mindenki azt kérdezi, hogy mi történik másnap, ha Izrael leveri a Hamászt. Egyik ötlet az ENSZ-felügyelet, és én egyáltalán nem ellenzem ezt a lehetőséget" - mondta a külügyminiszter. A javaslatot nem vitatták meg hétfőn az izraeli biztonsági kabinetben.

lead FabiusLaurent Fabius francia külügyminiszter

Párizs a harcok beszüntetését és a palesztin állam létrejöttét sürgeti

Franciaország "a civilek lemészárlásának" beszüntetésére szólította fel Izraelt hétfőn, és azt is felvetette, hogy a nemzetközi közösségnek kell gondoskodnia a békéről Gázában. Nagy-Britannia eközben bejelentette, hogy felülvizsgálja izraeli fegyvereladásait a gázai konfliktus miatt. David Cameron kormányfő szóvivője ezt azzal indokolta, hogy a "helyzet nyilvánvalóan megváltozott ahhoz képest, mint amikor kiadtuk ezeket az engedélyeket".

Laurent Fabius francia külügyminiszter leszögezte, hogy azonnali tűszünetre és egy kétállami megoldásra - azaz egy független palesztin állam létrejöttére - van szükség. Ezt pedig "a nemzetközi közösségnek kell elrendelnie, mivel - számos próbálkozás ellenére - a két fél képtelennek mutatkozik a megállapodásra".

ban ki munBan Ki Mun ENSZ-főtitkár

ENSZ-főtitkár: A konfliktus miatt nő az antiszemitizmus

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a gázai konfliktusnak nem szabadna ürügyként szolgálnia az antiszemitizmus növekedéséhez. Úgy vélte, különösen Európában aggasztó ez a jelenség. Az ENSZ-főtitkár sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a zsidóellenes támadások, amelyeket a Gázai övezet izraeli offenzívája elleni tiltakozó megmozdulások alkalmával követnek el. Ban Ki Mun szerint a közel-keleti konfliktus nem jelenthet ürügyet a diszkriminációra, amely bárhol a világon veszélyeztetheti a társadalmi békét.

A július 8. óta tartó gázai harcokban a helyi hatóságok szerint már több mint 1800 palesztin vesztette életét, többségükben civilek. Izrael 64 katonát vesztett a harcokban, ezen felül három civil áldozata volt a palesztin rakétatámadásoknak.

Objektum doboz

Fprrás: Reuters, MTI, ITAR-TASZSZ, AP, AFP, Euronews