Külföld

Folynak a nemzetközi 1848-as megemlékezések

Potápi Árpád: A horvátországi magyarság ma nagyobb reménnyel tekinthet a jövőbe

Folytatódnak világszerte a március 15-i megemlékezések. Washingtonban cserkészek ünnepi műsorával kezdődött a megemlékezés. A horvátországi magyarok Potápi Árpád Jánossal, a dél-franciaországi magyarok pedig Szili Katalinnal emlékeztek.

Potápi Árpád: A horvátországi magyarság ma nagyobb reménnyel tekinthet a jövőbe

A horvátországi magyarság ma nagyobb reménnyel tekinthet a jövőbe - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap a drávaszögi Bellyén, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (MMDK) központi, március 15-i ünnepségén mondott beszédében. Kifejtette: ez annak köszönhető, hogy a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége immár újra megerősödve képviselettel rendelkezik a horvát parlamentben, és így hatékonyabban szolgálhatja a horvátországi magyar nemzetrész jövőjének ügyét. Továbbá - szavai szerint - a széljárás is kedvező, mert a zágrábi száborban ismét nemzeti gondolkodású vezetés nyert többséget. 

Potápi Árpád János szerint előremutató, hogy négy év után újra ülésezhetett a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság (KVB), amelynek asztalánál a horvátországi magyar nemzetrész és a magyarországi horvát nemzetrész a megmaradásáért dolgozott együtt. Magyarország kormánya a külhoni magyarságra odafigyelve, saját gazdaságának erősödésével párhuzamosan a határon túli magyarság támogatását is nagyságrendekkel megnövelte az elmúlt évben - jelezte az államtitkár. Mint mondta: nemsokára elindítják a horvátországi magyar gazdaságfejlesztési programot, amelynek nyomán a drávaszögi térségben is több munkahely jön létre, és ezáltal "erősödik a szülőföld nemzetmegtartó ereje". Kiemelte, hogy a magyar kormány 2017-ben meghirdette a Szent László-évet, amellyel a lovagkirály szellemi örökségét kívánják erősíteni. "László királyunk, akinek ereklyéit őrzik Raguzától Győrig, Krakkótól Zágrábig, aki megalapította a zágrábi püspökséget, és akinek nevét ma is szlavóniai magyar falu őrzi, éppúgy a horvát-magyar barátság kifejezője lehet, mint a nagy Zrínyi Miklós vagy a horvát édesapától és magyar édesanyától született '49-es vértanú Knézich Károly" - húzta alá Potápi Árpád János.

Horvátország több településén is megemlékezéseket tartanak a magyar kisebbségi szervezetek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából a hétvégén.

A HMDK központi ünnepségén a résztvevők megkoszorúzták Ács Gedeonnak, Kossuth Lajos tábori lelkészének síremlékét a csúzai református temetőben, valamint a kultúrotthon falán lévő Kossuth-domborművet. 

Bellyét mára többségében horvát anyanyelvűek lakják, de ez a település volt Ács Gedeon szülőfaluja. Kossuth papja, aki a kormányzót az emigrációba is követte - Törökországba, majd az Egyesült Államokba-, végül az óceánon túlról is hazatért szülőföldjére, ahol rögzítette naplóiban az utókornak a drávaszögi emberek életét és mondavilágát.  Halálának 130. évfordulója alkalmából a HMDK Ács Gedeon-emlékévet hirdetett.

Szili Katalin részvételével emlékeztek a dél-franciaországi magyarok

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke részvételével emlékeztek meg a dél-franciaországi Cote d,Azur-i Francia-Magyar Egyesület tagjai Nizzában az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójáról - tájékoztatta vasárnap a helyi magyar egyesület az MTI-t.

Szili Katalin az ünnepségen az anyanyelv megtartásának fontosságát hangsúlyozta. "Anyanyelvünk a legmozdíthatóbb s egyben a legmozdíthatatlanabb haza, amelyben nemzetünk tovább él, visszük magunkkal bárhol is élünk a világban, s amellyel átadhatjuk az utókornak az értékeinket, a hagyományainkat, vagyis a magyar kultúránkat, az identitásukat. 1848 a szabadság és függetlenség ünnepe, ami üzenet Európának, hogy magyarságunkat szabadon kívánjuk megélni közösségként és egyénenként a Kárpát-medencében és a diaszpórában" - olvasható a közleményben.

A március 15-i ünnepségen - amelyen a nizzai polgármesteri hivatal is képviseltette magát - Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója előadást tartott Petőfi Sándorról.

Szili Katalin és Havasi János találkozott Rudy Sallesszel, Nizza alpolgármesterével, aki egyben a térség parlamenti képviselője és a francia nemzetgyűlésben a francia-magyar baráti tagozat elnöke. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki Magyarországnak az európai határok védelmében végzett tevékenységéért. Szili Katalin a Provence-i Magyar Egyesülethez is ellátogatott, majd megbeszélést folytatott Pierre Vasarely tiszteletbeli konzullal a Vasarely Alapítványnál.

New Yorkban műsorral és szoboravatással ünnepeltek

New Yorkban műsorral és szoboravatással ünnepelték a helyi magyarok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját. Az ünnepséget helyi idő szerint vasárnap délelőtt a manhattani Riverside-on lévő Kossuth-szobornál tartották, és a Riverside parkban felavatták az 1956-os emlékművet. Az ünnepség díszvendége Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának helyettes államtitkára volt. 

Kumin Ferenc főkonzul köszöntője után beszédet mondott Papp László, az 1956-os Emlékmű Bizottság elnöke. Az új emlékművet megáldotta Vas László plébános és Fogarasi Anita lelkész. A Kossuth-szobornál a magyar kormány nevében koszorút helyezett el Szilágyi Péter, valamint Szemerkényi Réka, Magyarország Washingtonban akkreditált nagykövete és Kumin Ferenc New York-i főkonzul. Ezt követően a Magyar Házban volt ünnepség. Délután - Washingtonhoz hasonlóan - New Yorkban is megtartották a Regionális Diaszpóra Értekezlet tanácskozását, amelyen a helyettes államtitkár a magyar kormány diaszpórát segítő terveiről számolt be.

Szilágyi Péter: Magyarország számít az amerikai magyarságra

Cserkészek ünnepi műsorával emlékeztek 1848. március 15-re Washingtonban, ahol beszédet mondott Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. Szombaton este a washingtoni magyar nagykövetség épületében gyermekek szavalták kórusban a Nemzeti dalt és emlékeztek felolvasásokkal a székelyföldi 1848-ra. A washingtoni magyar cserkészcsapat adott ünnepi műsort, és a Kossuth-nótákkal megénekeltette a vendégeket is.

Az Egyesült Államok más szövetségi államaiban élő magyarok is érkeztek a '48-as emlékünnepségre. Köszöntő beszédében  Szemerkényi Réka nagykövet hangsúlyozta: az a tény, hogy ilyen sokan tették tiszteletüket az ünnepi rendezvényen, híven kifejezi a magyarság óhaját az együvé tartozásra. "Március 15-e a magyarság és a magyarság szabadságszeretetének ünnepe" - hangoztatta a nagykövet, utalva egyúttal arra is, hogy a kommunista rendszer idején nem lehetett következmények nélkül ünnepelni. 

Ifjabb Koszorús Ferenc, a Magyar Amerikai Szövetség vezetője az amerikai magyar szervezetek nevében mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadság és a demokrácia korában is van feladata az amerikai magyarságnak: ki kell állnia a Magyarország határain kívül rekedt magyar kisebbségek jogaiért, ezzel összefüggésben emlékeztetett  a székely zászló körüli erdélyi vitákra, valamint leszögezte, hogy fel kell lépni a Magyarországról terjesztett hamis hírek ellen.

Szilágyi Péter rövid történelmi megemlékezés után kifejtette: Magyarország számít az amerikai magyarság segítségére is.  A helyettes államtitkár részt vett a Magyar Diaszpóra Tanács regionális értekezletén, amelyen több amerikai magyar szervezet képviselője vett részt. Szilágyi Péter az MTI-nek elmondta: arról tájékoztatta az összegyűlt amerikai magyarokat, hogy a budapesti kormány kész tanárokkal, tankönyvekkel és anyagilag is segíteni az Amerikában működő magyar iskolákat, már az idén bővíti a 2013 óta működő Kőrösi Csoma-programot, amelynek keretében ösztöndíjasokat küld a diaszpóra magyarságához, hogy oktatással, programok szervezésével segítsenek a magyar szervezeteknek a magyar kulturális örökség megőrzésében. Szilágyi Péter elmondta, hogy Budapesten Diaszpóra Múzeumot terveznek, s kérte az amerikai magyarokat, hogy segítsék a múzeumot tárgyi emlékeikkel.  

A helyettes államtitkár kiemelte: az amerikai magyar szervezetek képviselői örömmel fogadták a kormány terveit, és elmondták: a korábbi időszaktól eltérően érzik, hogy az anyaország valóban törődik velük.  "Nagyon aktívak voltak, sok ötletet is adtak például arra vonatkozóan, hogyan vonjuk be őket a munkába, s kérték, segítsünk abban, hogy több pap és egyházi ember érkezzen hozzájuk" - mondta el Szilágyi Péter. A helyettes államtitkár vasárnap New Yorkban vesz részt hasonló diaszpóra-tanácskozáson. 

Vasárnap egyébként a New York-i Kossuth-szobornál és az 1956-os emlékműnél tartják a március 15-i ünnepséget. Szintén vasárnap emlékeznek a 169 évvel ezelőtti forradalomra és szabadságharcra New Brunswickban és Los Angelesben a Magyar Házban is. A jövő héten várhatóan Buffalóban és Bostonban lesznek magyar ünnepségek.