Külföld

Fokozódik a feszültség Oroszország és az EU között

Az unió újabb orosz politikusokat büntetett a Krím félsziget miatt

További hat orosz politikus ellen hozott büntetőintézkedéseket az Európai Unió a Krím félsziget elcsatolásával összefüggő tevékenységük miatt - írta közleményében az Európai Unió Tanácsa szerdán.

A tájékoztatás szerint az újabb lista olyan képviselők neveit tartalmazza, akik "Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét sértő" tevékenységeket folytattak.

Hat olyan krími képviselőről van szó - név szerint Ruszlan Balbek, Konsztantyin Baharev, Dmitrij Belik, Andrej Kozenko, Szvetlana Szavcsenko és Pavel Sperov képviselőkről -, akik a szeptemberi orosz parlamenti választásokon kerültek be az orosz törvényhozó testületbe.

"Az állami duma (parlamenti alsóház) képviselői ellen bevezetett büntetőintézkedések nem járulnak hozzá az uniós és orosz parlamentek közti rendes párbeszéd helyreállításához, amelyre annyira szükség lenne a jelenleg bonyolult orosz-uniós viszonyok mellett. Az orosz fél megfelelő válaszintézkedések tesz" - derül ki az orosz külügyminisztérium reagálásából.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke "különösen destruktív lépésnek" nevezte az orosz képviselők elleni szankciókat, amelyek szerinte az orosz és uniós intézmények közti együttműködés ellen irányulnak.

Az uniós tanács a nyáron hat hónappal meghosszabbította az Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen irányuló lépések miatt bevezetett uniós korlátozó intézkedések alkalmazását.

E szankciókkal vagyoni eszközök befagyasztását és utazási tilalmat rendelt el 146 személlyel és 37 szervezettel szemben. Az EU egyéb intézkedéseket is bevezetett az ukrajnai válság nyomán, így az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat rendelt el.

A Krím és Szevasztopol jogellenes annektálása nyomán hozott korlátozó intézkedések jelen állás szerint 2017. június 23-ig vannak érvényben.

A két évvel ezelőtt hozott szankciók elsősorban a Krím félszigetről származó áruk exportjára és importjára, valamint a területen eszközölt befektetésekre vonatkoznak. Tiltják emellett az uniós bejegyzésű turisztikai cégek tevékenységét a félszigeten, a közlekedési, a távközlési és az energetikai szektorhoz kapcsolódó áruk kereskedelmét, az olaj-, gáz- és ásványianyag-források feltárását és kitermelését is.

A huszonnyolcak vezetői december közepén Brüsszelben tartandó csúcstalálkozójukon készülnek felülvizsgálni a gazdasági szankciókat.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem.