Külföld

Fillon szankciókat kért az antiszemita Macron-karikatúra felelőse ellen

Az elnökjelölt megérti a felháborodást

Szankciókat kért vasárnap a másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon az ellen, aki az őt jelölő pártból, a jobbközép Köztársaságiaktól felelős az elnökválasztás favoritjának számító Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszterről készült antiszemita karikatúra megjelenéséért.

Az igazság a Macron-galaxisról elnevezésű karikatúra pénteken jelent meg a legnagyobb francia ellenzéki párt Twitter-oldalán. A rajzon a vezető politikusok és ismert közéleti emberek által körbefogott görbe orrú, cilinderes Emmanuel Macron bankárként ábrázolva sarlóval a kezében szivart vág. Miután a rajz felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon, a Köztársaságiak pártja azt törölte a Twitterről.  "Nem fogom eltűrni, hogy a pártom az antiszemita propaganda kódjait használó karikatúrát tegyen közzé" - olvasható Francois Fillon közleményében. "Megértem a felháborodást, amelyet az kiváltott, miután történelmünk szomorú korszakának rajzait idézi és olyan ideológiát közvetít, amely ellen mindig is harcoltam. A politikai harc kemény, de méltóságteljesnek kell maradnia" - tette hozzá. A konzervatív elnökjelölt azt kérte Bernard Accoyer pártfőtitkártól, hogy szankcionálja "az elfogadhatatlan karikatúra" megjelenéséért felelős párttagot. 

Bernard Accoyer péntek este közleményben kért elnézést, miután törölte is a karikatúrát a párt Twitter-oldaláról. "Tudatában vagyok annak, hogy az Emmanuel Macronról készült karikatúra, amelyet a Köztársaságiak Twittere közzétett, majd visszavont a közösségi oldalakon, lehetőséget teremthet téves értelmezésekre. Valamennyi köztársasági nevében elnézést kérek azoktól, akiket sértett vagy sokkolt a rajz. Emlékeztetek arra, hogy a mozgalmunk teljesen elkötelezett a köztársasági értékek védelmében" - olvasható a közleményben.

A Le Monde című napilapnak a jobbközép párt egyik politikusa hibának nevezte a tweetet, amelyet "a felesleges viták elkerülésére" vontak vissza, és a centrista jelölt fotójával helyettesítettek.