Külföld

Fico: Lejárató kampány folyik a szlovák uniós elnökség ellen

A célzott támadás a külügyminisztert érinti

Célzott támadás zajlik a szlovák uniós elnökség és Miroslav Lajcák külügyminiszter ellen - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a kormány szerdai ülése után újságírók előtt, akik közül néhányat egyidejűleg prostituáltnak minősített.

"Az ami az utóbbi két vagy három napban folyik, nem véletlen. Ez egy célzott támadás a sikeres szlovák (uniós) elnökség ellen. Egy célzott támadás a külügyminiszter ellen" - idézte a TASR közszolgálati hírügynökség Robert Ficót. Kijelentésével a kormányfő arra utalt, hogy néhány napja a liberális kötődésű pozsonyi média kiemelt terjedelemben foglalkozik a külügyi tárca egy volt alkalmazottjának vádjaival, amelyek szerint az uniós elnökség során, állítólag túlárazott közbeszerzések történtek.

Zuzana Hlávková, a külügyminisztérium egykori alkalmazottja egyebek mellett azt állítja, hogy a szlovák uniós elnökség hivatalos logójának bemutatására rendezett ünnepséget, 156 ezer euróért (mintegy 47 millió forint) kivitelező ügynökséget "automatikusan" választották ki a három jelentkező közül, valamint azt is, hogy több az elnökséggel összefüggő projekt költségvetése menet közben drágult meg. Hlávková ezeket az állításait hétfőn tette közzé egy sajtótájékoztatón, amelyet a Soros György által is támogatott, Transparency International szlovákiai irodájának (TIS) képviselőivel közösen tartott.

A szlovák külügyminisztérium visszautasította a vádakat, azt hangoztatva, hogy az uniós elnökség költségvetése még alacsonyabb is lesz a tervezettnél. Miroslav Lajcák pedig élete legabszurdabb helyzetének nevezte a kialakult helyzetet.

Az ügy kapcsán a TIS beadvánnyal fordult a szlovák közbeszerzési hivatalhoz, a monopolellenes hivatalhoz és a legfőbb számvevőszékhez is. Közben a sajtó jelentős része a hivatalos cáfolatok ellenére továbbra is kiemelt témaként kezeli az ügyet.

Robert Fico szlovák kormányfő, aki korábban már többször is vaskos véleményének adott hangot egyes sajtótermékek, mindenekelőtt a liberális Sme és az onnét kivált újságírók által alapított DenníkN nevű napilapok tevékenysége kapcsán, szerdán is kemény szavakkal bírálta azokat az újságírókat, akik szavai szerint valótlanságokat terjesztenek ezzel az üggyel kapcsolatban is. "Nem bánom, hogy a fejünkre pályáznak, de önök nem is tájékoztatnak, csak harcolnak ezzel a kormánnyal. Néhányan önök közül koszos szlovákellenes prostituáltak!" - mondta Fico.

A Robert Fico jelenlegi, immár harmadik kormányát alkotó négyes koalíció hosszas tárgyalások után idén márciusban állt össze, úgy, hogy abban a kormányfő pártján és a korábban parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párton (SNS) kívül az előző Fico-kormány ellenzékében lévő Most-Híd és egy új, időközben már szétesett kicsi jobbközép párt is helyet kapott. Ez az összefogás tovább gyengítette a már egyébként is jelentős mértékben széttöredezett - egy populista, egy liberális és egy szélsőjobbos pártból álló - parlamenti ellenzék pozícióját, így az ellenzék érdekérvényesítő képessége gyakorlatilag a nullával egyenlő.

A Richard Sulík vezette liberálisok és a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű ellenzéki mozgalom azonban a sajtó jelentős részének hathatós közreműködésével, minden korábbinál erőteljesebben próbál kormányellenes hangulatot kialakítani, többnyire a korrupció témájához kötődő témák felszínen tartásával.