Külföld

Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát

A Vatikánban kiemelt a biztonsági készültség

A teljesen sötétbe boruló Szent Péter bazilikában kezdődött a virrasztás nagyszombat este, amelyen Ferenc pápa tizenkét olaszt és külföldit keresztel meg. Nagypéntek este az egyházfő pénzt küldött a római utcákon élő hajléktalanoknak. 

A húsvéti vigília hagyománya szerint a nagyszombat este fél kilenckor kezdődő szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indul, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. 
Innen Ferenc pápa és a vele koncelebráló papok a bazilika főhajóján az oltárig haladtak. Szokás szerint a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter bazilika addig néma harangjai is. 
Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesített a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében, akik a világ különböző országaiból érkeztek.       
A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség. A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorral ellenőrizték a Szent Péter térre való belépéskor

 A Vatikán szombaton bejelentette, hogy miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál vezette a keresztutat, a "jobbkezeként" ismert Konrad Krajewski pápai főalamizsnás hálózsákokat és pénzadományt osztott szét egy római menhelyen és az olasz főváros utcáin élő hajléktalanok között. A több órás útján Krajewski érsek száz "stációt" tartott - fogalmazott a Vatikán. Az adomány összegét nem közölték, de tavaly és tavalyelőtt a főalamizsnás szintén nagypéntek este fejenként ötven eurót (több mint 15 ezer forintot) adott a hajléktalanoknak.