Külföld

Fenyegetésben várja a világ a szilvesztert

Intenzív lesz a rendőri jelenlét Magyarországon is szombat este – Ezrek búcsúztatták Lengyelországban a hős kamionsofőrt

Európában és az Egyesült Államokban is terrortámadások veszélye miatt készülnek az eddigieknél sokkal komolyabb biztonsági intézkedésekkel a szilveszterre. Lengyelországban az államfő is részt vett a berlini kamionos támadásban életét vesztő lengyel kamionsofőr temetésén.

Andrzej Duda 20161231
Andrzej Duda államfő is lerótta tiszteletét Lukasz Urban gyászmiséjén (Fotó: Reuters)

A december 19-i berlini gázolásos merénylet miatt úgy döntött a madridi városvezetés, hogy szilveszterre és vízkereszt idejére is kitiltja a főváros területéről a három és fél tonnás vagy annál nehezebb teherautókat. Madridban – csakúgy, mint Spanyolország számos más városában – január 5-én, azaz a vízkereszt ünnepét megelőző napon pompás felvonulásokat rendeznek a háromkirályok, azaz a három napkeleti bölcs, Gáspár, Menyhért és Boldizsár tiszteletére. A parádé részeként feldíszített kocsik szelik át a várost, a három bölcs pedig nagy csinnadrattával és kísérettel vonul végig az utcákon. Az esemény minden évben számos látogatót vonz a fővárosba.

Nemcsak Berlinben és más európai nagyvárosokban, hanem a tengerentúlon is tartanak a terrortámadásoktól. A New York-i Times Square-en ünneplők biztonságát kukás kocsikkal és homokkal megrakott teherautókkal védik. Carlos Gomez rendőrfőnök elmondta, száz rendőrautó is elbarikádozza az utcákat, és hétezer rendőr teljesít majd szolgálatot robbanószer kiszimatolására kiképzett kutyákkal, valamint állig felfegyverzett terrorelhárító egységek is jelen lesznek. Hazánkban is nagy a készültség, a Belügyminisztérium (BM) tegnap közölte a távirati irodával, hogy szilveszterkor az ország teljes területén intenzív lesz a rendőri jelenlét. A közleményben azt írták: az Európában megnövekedett általános terrorveszélyeztetettségre tekintettel, a magyar rendvédelmi szervek kiemelt figyelmet fordítanak a szilveszteri tömegrendezvények biztonságára. A lakosságot és az országot közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére utaló információ nincs a hatóságok birtokában. A BM hozzátette, hogy a Terrorellenes Koordinációs Bizottság fenntartja a terrorizmus elleni fellépésben érintett magyar szervek emelt biztonsági készültségi szintjét.

Lengyelországban ezrek búcsúztatták Lukasz Urbant, azt a lengyel kamionsofőrt, akinek járművét felhasználta a tunéziai Anis Amri a berlini merénylethez. Urbant ugyan már korábban meglőtték, mégis az ő közbelépésén múlt, hogy a kamion nem okozott még nagyobb pusztítást. Lelki üdvéért gyászmisét tartottak Andrzej Duda államfő részvételétel, a fehér koporsóba helyezett áldozatot délután mintegy százhúsz teherautóból álló konvoj is elkísérte utolsó útjára. Szülőfalujában, az északnyugat-lengyelországi Banie községben rendezett temetés költségeit a lengyel állam fedezte. Beata Szydlo kormányfő külön járulékot folyósíttat a sokak által hősnek nevezett sofőr családjának. Szydlo levelében rámutatott: a lengyelek már korábban is váltak „az iszlám fundamentalisták által elkövetett terrortámadások áldozataivá, a berlini merénylet azonban rendkívüli volt, ami az elkövető kíméletlenségét és kegyetlenségét illeti”. w
<br /