Külföld

Feltételezett dzsihadisták támadtak egy Burkina Fasó-i kávézóra

Legalább tizenhét ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek a merénylet során + VIDEÓ

Feltételezett dzsihadisták támadtak Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban egy külföldiek körében is népszerű kávézóra helyi idő szerint vasárnap este, majd tűzharcba keveredtek a hadsereg helyszínre kiérkező alakulatával.

Remi Dandjinou, a nyugat-afrikai állam hírközlési minisztere újságírókkal közölte: előzetes összesítés szerint legalább 17 ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek a merénylet során. A Burkina Fasó-i külügyminisztérium közlése szerint az áldozatok között van két kuvaiti, egy kanadai, egy francia, egy szenegáli, egy nigériai, egy libanoni és egy török állampolgár, valamint egy másik török állampolgár megsebesült. A támadásban rajtuk kívül hét burkinai állampolgár vesztette életét, a maradék három áldozatot a hatóságok jelentése szerint még nem sikerült azonosítani.

Objektum doboz

Az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója korábban jelentette: legalább két ember megsebesült az Ouagadougou belvárosában található Aziz Istanbul kávézó elleni támadás során. Úgy tudni, egyikük külföldi.

A kávézó egyik munkatársa szerint vélhetően iszlamisták az elkövetők. Hozzátette: a három férfi egy összkerék meghajtású járművel érkezett, majd tüzet nyitott a vendégekre.

A biztonsági erők páncélozott járművekkel vonultak ki a helyszínre.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Véget ért a támadás

Véget értek a feltételezett dzsihadisták elleni biztonsági műveletek a Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban elkövetett terrortámadás után - jelentette be hétfő reggel Remis Dandjinou, a nyugat-afrikai állam hírközlési minisztere.

A vasárnap este megtámadott kávézó szomszédságának átfésülése és biztosítása ugyanakkor továbbra is tart - tette hozzá a tárcavezető egy sajtótájékoztatón.
A külföldiek körében is népszerű kávéház elleni merényletben a legfrissebb adatok szerint 18-an vesztették életüket. A helyszínre érkező biztonsági erők két terroristát "semlegesítettek".

A kávézó mindössze 200 méterre található a Café Capuccinótól, amely ellen 2016 elején 30 halálos áldozattal járó terrorista támadást hajtott végre az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM). A tengerrel nem határos nyugat-afrikai Burkina Faso a világ legszegényebb államai közé tartozik. Északon Malival határos, ahol számos iszlamista csoport tevékenykedik.