Külföld

Felmentettek egy terrorizmussal vádolt fiatalt Ausztriában

Az FBI információja szerint a szóban forgó külföldi harcos megérkezésekor leadta útlevelét és mobilját a dzsihadistáknak

A bécsi tartományi bíróság bizonyíték hiányában felmentett egy 22 éves fiatalt, akit azzal vádoltak, hogy 2014 júniusában illegális módon Szíriába utazott, és csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. Az ítélet nem jogerős.

A vád az amerikai titkosszolgálat, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) értesülésein alapult. A bíróság azonban nem találta elegendőnek a bizonyítékot ahhoz, hogy elítélje a fiatalt.

2016 márciusában több európai kémelhárító szolgálat érzékeny információkhoz jutott, miután az FBI-nak sikerült megszereznie számos regisztrációs adatlapot az Iszlám Államtól a korábban a szélsőségesek által birtokolt területekről. Ezeknek köszönhetően 5185 európai fiatalt azonosítottak be, akik Szíriában vagy Irakban csatlakoztak a dzsihadistákhoz. A toborzási listák kiértékelése után az FBI értesítette európai partnereit. Ausztriából 25 személy érintett az ügyben, a helyi hatóságoknak közülük hetet sikerült beazonosítani.

A csecsenföldi születésű fiatal - akinek szülei menekültként érkeztek Ausztriába - tagadta a vádakat. Azt állította, hogy röviddel 18. születésnapja után Isztambulba utazott, de ennek semmi köze sem volt sem a terrorizmushoz, sem az Iszlám Államhoz. A férfi bevallása szerint egy lányt látogatott meg Törökországban, akivel az interneten ismerkedett össze. Vízum hiányában egy ismerőse fuvarozta el addig, és titokban szökött meg otthonról, mert szülei állítólag nem egyeztek bele a találkozóba. Miután a lány visszautasította, pénzt kért apjától, és repülővel hazatért.

A fiatal ügyvédje szerint védence igazát támasztja alá, hogy 2014. július 27-én bizonyíthatóan repülővel utazott Isztambulból Bécsbe, telefonjával és útlevelével együtt.

Az FBI információja szerint a szóban forgó külföldi harcos megérkezésekor leadta útlevelét és mobilját a dzsihadistáknak - hívta fel a figyelmet a védelem. A vádlott azonban mindkettő birtokában tért haza.

Teljesen valószínűtlen, hogy mindkettőt visszakapta volna, ha néhány hét múlva otthagyja a szélsőségeseket - vélekedett az ügyvéd. 

Az ügyész azonban nem adott hitelt a fiatal szavainak, főleg azután, hogy a vádlott a keresztnevén kívül semmilyen adatot sem tudott elmondani állítólagos törökországi szerelméről. Az ügyész szerint az FBI információi helytállóak, és azok külföldi harcosként azonosították a fiatalt. Hogy pontosan mit csinált a dzsihadisták fennhatósága alá tartozó területeken, azt nem tudni - ismerte el a vád.

A védelem arra hivatkozott, hogy a fiatalember családnevét hibásan írták fel a toborzási listára, és az édesanyja neve sem stimmel. A vád szerint puszta elírás történt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom