Külföld

Felfüggesztették Kovács Béla mentelmi jogát

Gálszécsy András: Kovács Béla nem „átlagos kém”

Felfüggesztette Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése. Gálszécsy András szerint Kovács Béla nem „átlagos kém”, mivel az információkat nem megszerezte, hanem „szolgáltatta”. 

Kovács Béla
A Fidesz elégedett 
A Fidesz arra várt, hogy megszülessen a döntés Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, azzal nem elégedettek, hogy az eljárás másfél évig tartott - mondta Németh Szilárd, a párt országgyűlési képviselője szerda este az M1 aktuális csatornán.
A politikus hangsúlyozta: a Jobbikban, egy "magát nemzeti alapon szerveződőnek" nevező pártban derült ki "az egyik legfontosabb emberről" a vád gyanúja szerint, hogy "az oroszoknak kémkedik, idegen hatalmakat szolgál". Feltette a kérdést: kaptak-e valamit a jobbikos vezetők, jutott-e pénzhez a párt Kovács Bélán keresztül. Hozzátette: "nagyon veszélyes az a játék", amelyet a Jobbik és maga Vona Gábor pártelnök játszik ebben az ügyben.
Németh Szilárd kiemelte: akire ez a gyanú vetül, annak nincs helye a közéletben. Mint mondta, a Jobbikban legalább egy ember, Mirkóczki Ádám, aki évek óta tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak, pontosan tudja, hogy mi történt Kovács Béla körül, hiszen a bizottság ülésein többször szerepelt ez a téma, és ott a szolgálatok beszámoltak erről, mégis "körmük szakadtáig" védték az EP-képviselőt, és befutó helyet adtak neki európai parlamenti listájukon, mandátumhoz segítve őt.
Azt mondta: a legfőbb ügyész egy korábbi kijelentése szerint ebben az ügyben "minden elvesztegetett nap a megalapozott vádemelést és ítélethozatalt" hátráltatja, ezért nem elégedettek az eljárás idejével.

Gálszécsy András szerint Kovács Béla nem „átlagos kém”, mivel az információkat nem megszerezte, hanem „szolgáltatta”. Az egykori titokminiszter az M1 aktuális csatornán ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerda este úgy döntött, felfüggeszti a jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát. Gálszécsy András szerint Kovács Béla arra törekedett, hogy minél szélesebb körben szimpátiát keltsen Oroszország iránt.
Az egykori titokminiszter azt mondta: a kémkedést nemcsak tettenéréssel, hanem tárgyi bizonyítékok - például lehallgatási jegyzőkönyvek - segítségével is bizonyítani lehet. Az, hogy valakinek mentelmi joga van, még nem zárja ki, hogy őt megfigyeljék, és mivel a jobbikos politikust 2009 óta követték, lehet ellene kellő bizonyíték ahhoz, hogy feljelentsék.
Ugyanakkor Magyarország jelenleg barátságosabb viszonyt ápol Oroszországgal, mint korábban, az ügy kirobbanásakor, és kérdéses, hogy ennek a viszonynak mennyit ártana Kovács Béla esetleges magyarországi elítélése - jegyezte meg az egykori titokminiszter.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom