Külföld

Félelemben élnek a keresztény menekültek

Hölvényi György szerint az európai menekültszállásokon nincsenek biztonságban a keresztény menekültkérők

Meg kell őrizni Európa hitelességét az emberi jogok érvényesülése terén, mivel az Európába érkezett üldözött keresztények 88 százalékát érte valamilyen inzultus a németországi és más európai menekültszállásokon a vallásuk miatt - közölte Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.

A képviselő szerint súlyos figyelmeztetés a befogadó társadalom számára, hogy az ártatlanok szenvedése Európában is folytatódik, ami "sötét árnyékot vet az emberi jogok tiszteletben tartásában élen járó Európa hitelességére".

Hölvényi György kétségbeejtőnek és ellentmondásosnak nevezte, hogy a hatóságok a keresztények menedékjogának elbíráláskor gyakran nem ismerik el a vallási üldöztetés tényét, és visszatoloncolják őket a számukra életveszélyt jelentő országukba.

Tájékoztatása szerint keresztény menekültek szóbeli inzultus mellett fizikai támadásról, életveszélyes fenyegetésekről számolnak be. Egyes befogadó állomások lakói muszlim imákon való részvételre kényszerítik őket, korlátozzák a keresztény szimbólumok viselését, továbbá gyakoriak a nőkkel és gyermekekkel szembeni visszaélések is - hívta fel a figyelmet a képviselő.