Külföld

Farkas Örs: A Fidesznek kellene elgondolkodnia az EPP elhagyásáról

„A magyar kormánypárt nem esik el túl sok lehetőségtól, hiszen a Néppárt eddig sem állt mellette”

A Fidesz esetleges kizárása az Európai Néppártból nem szolgálja sem a pártcsalád, sem pedig Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje, frakcióvezetőjének az érdekeit – mutatott rá Farkas Örs annak kapcsán, hogy az Európai Néppárt politikai közgyűlése szerdán dönt a Fidesz tagságáról.

Az elemző szerint a május 26-i európai parlamenti választásig az Európai Néppártnak sem lehet célja, hogy ne a Fidesszel egy platformon maradjon, ugyanakkor a jövőben a magyar kormánypártnak is el kell döntenie, hogy kíván-e olyan közösségben maradni, amely az elmúlt években egyáltalán nem állt ki mellette és amelyben egyre nagyobb teret kapnak a liberális eszmék, emelte ki a politológus az Echo TV Jó reggelt című műsorában.

Farkas Örs elmondta, a migráció kérdéskörében nem csak Orbán Viktor miniszterelnök fogalmaz meg sarkalatos véleményt, hanem adott esetben az olaszok, vagy a szlovének is. A politológus nyilvánvalónak nevezte, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára készülő Manfred Weber felismerve azt, hogy adott esetben a Néppárt nem lesz képes ebbe a pozícióba juttatni, keresi az együttműködést más európai parlamenti pártcsaládokkal is. Szinte már kézenfekvő, hogy az EPP együttműködik a szocialistákkal, az viszont Farkas szerint fontosabb kérdés, hogy melléjük a liberális vagy a jobboldali ág csatlakozik-e az EPP támogatói körébe. Jelenleg azt, látni, hogy Weber inkább a liberális ág felé kacsingat, ami egyenértékű azzal, hogy a Néppárt felad minden olyan értéket, amit eddig képviselt, amit Helmut Kohl megtestesített – tette hozzá.

Farkas Örs emlékeztetett, nem a Fidesz fordult szembe a Néppárttal, hiszen emlékezetes, hogy a számos néppárti képviselő is megszavazta a hazugságoktól hemzsegő Sargentini-jelentést is, vagyis a pártcsaládon belüli összezárást a Néppárt bontotta fel.

A Fidesz nem fog túl sok lehetőségtől elesni, hiszen a Néppárt eddig sem állt túlzottan mellette, vagyis lehet, hogy érdemesebb megkeresni azokat a pártokat, amelyekkel képes lesz együttműködni – fűzte hozzá Farkas Örs.