Külföld

Ewa Kopaczot bízta meg kormányalakítással a lengyel államfő

Sikorski nem lesz tagja az új kormánynak

Megbízta a kormányalakítással hétfőn Ewa Kopaczot, a lengyel parlament, a szejm elnökét Bronislaw Komorowski lengyel államfő. A kormányszóvivő megerősítette, hogy Radoslaw Sikorski külügyminiszter nem kap posztot az új kabinetben, várhatóan Kopacz megüresedett székét foglalja majd el.

Komorowski a Belweder elnöki palotában fogadta Ewa Kopaczot. Kopacz megbízását már pénteken, az államfő és a házelnök első, kormányalakítással kapcsolatos megbeszélése után bejelentette a lengyel elnök szóvivője.

lead Ewa Kopacz
Malgorzata Kidawa-Blonska kormányszóvivő úgy nyilatkozott hétfőn, az új kabinetről való szavazásra valószínűleg szeptember 27-én kerül sor.

Sikorski nem lesz az új kormány tagja

Kidawa-Blonska egyúttal megerősítette a Gazeta Wyborcza című napilap pénteki értesülését, miszerint Radoslaw Sikorski eddigi külügyminiszter nem lesz az új kormány tagja, valószínűleg a házelnöki poszt jut majd neki. Mint mondta, Sikorski - aki Lengyelország jelöltje volt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztjára - új tisztségét nem alacsonyabb posztra való "menesztésként" kell értelmezni.

"Úgy gondolom, nagyon jó miniszter volt. Arra szeretnék emlékeztetni, hogy a szejm elnöke az állam második embere" - mondta. Ewa Kopacz hétfő délután Jan Vincent Rostowski volt pénzügyminiszterrel találkozott, akit a sajtó Sikorski utódjaként emleget.


Forrás: MTI