Külföld

Év végi sajtótájékoztatót tartott az orosz elnök

Putyin fejlesztené kapcsolatait az uniós tagállamokkal

Oroszország az EU tagállamaival külön-külön fogja fejleszteni kapcsolatait, ha nem sikerül megállapodnia az unióval - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki moszkvai sajtóértekezletén.

Az orosz vezető megismételte álláspontját, hogy a kapcsolatok megromlásáért nem Oroszország felelős, és hogy Moszkva a nyugati szankciókra reagált válaszintézkedéseivel. Putyin az elhidegülés okát arra vezette vissza, hogy 2014-ben három uniós külügyminiszter is szavatolta Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék megállapodását, az EU mégsem tett semmit az államfőt megdöntő "államcsíny" ellen. Rámutatott, hogy a nyugati szankciók még a terrorellenes együttműködést is gátolják.

A demokratáknak felesleges mást vádolniuk a vereségükért

Az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért felesleges a kudarcért másokat okolniuk - jelentette ki Vlagyimir Putyin. Úgy vélekedett, hogy az amerikai demokratáknak rendszerszerű problémákkal kell megküzdeniük, és meg kell tanulniuk méltósággal veszíteni. Kifejezte készségét a Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel való együttműködésre. Mint mondta, nem okozott számára meglepetést Trumpnak az a közlése, hogy növelni akarja az amerikai nukleáris potenciált, mert ezt már a választási kampány során is kilátásba helyezte. Kijelentette, hogy Oroszországban nincs értelme jövőre előrehozott elnökválasztást tartani. A várakozások szerint Putyin 2018-ban ismét versenybe száll a Kremlért.

Szíriában a következő lépés az országos tűzszünet

Aleppó "felszabadítása" után a következő lépés az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet elérése és a béketárgyalások elindítása lesz - jelentette ki Vlagyimir Putyin. A béketárgyalások helyszíne Moszkva, Ankara, Teherán és Damaszkusz megállapodása alapján a kazah főváros, Asztana lesz. Orosz diplomáciai forrás szerint a tárgyalások január közepén kezdődnek majd. Putyin Kelet-Aleppó evakuálását a modern kor legfontosabb humanitárius műveletének nevezte.

Kijelentette, hogy az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása nem vezet az orosz-török kapcsolatok megromlásához. Putyin szerint a terrorcselekmény rávilágított, milyen mélyen beszivárogtak a szélsőségesek a török biztonsági erőkbe, és most már hihetőbbnek tűnik számára, mint korábban, hogy az orosz katonai gép lelövését nem a legmagasabb szinten rendelték el Ankarában.

Putyin támogatja az ukránok uniós vízummentességét

Putyin "teljes támogatásáról" biztosította az Ukrajna és az Európai Unió közötti vízumkényszer eltörlését. Úgy vélekedett, hogy ez a helyes irányba tett lépés, a vízumkényszer fennmaradását pedig a hidegháború örökségének nevezte Európában. Hozzátette, hogy az ukrajnai rendezésről a "normandiai" formátumban - orosz, ukrán, német és francia részvétellel folytatott - tárgyalások nem nagyon hatékonyak, de a folytatásuk mellett foglalt állást. A sajtóértekezleten Putyin hangot adott abbéli reményének, hogy az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálódni fognak, és az épülő kercsi híd hasznos lesz majd a kétoldalú gazdasági kapcsolatok szempontjából is.

Lelassult az orosz gazdaság visszaesése

Idén 0,5-0,6 százalékra csökkent az orosz gazdaság visszaesése - közölte Vlagyimir Putyin. Az infláció várhatóan Oroszország számára rekord alacsony, 5,5 százalékos lesz. Az államháztartási hiány a várakozások szerint a GDP 3,7 százalékával lesz egyenlő, a nettó tőkekiáramlás pedig 16-17 milliárd dollárra csökkent. Az elnök szerint idén 119 millió tonna gabonát takarítottak be Oroszországban.

Az ankarai orosz nagykövet lelövése terrorcselekmény volt 

Kijelentette, hogy az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása nem vezet az orosz-török kapcsolatok megromlásához. Putyin szerint a terrorcselekmény rávilágított, hogy milyen mélyen beszivárogtak a szélsőségesek a török biztonsági erőkbe, és most már hihetőbbnek tűnik számára, mint korábban, hogy az orosz katonai gép lelövését nem a legmagasabb szinten rendelték el Ankarában.