Külföld

Europol: Százával lehetnek potenciális terroristák Európában

A szervezet adatai szerint ötezer ember mehetett az EU-ból harcolni a Közel-Keletre

Több száz potenciális terrorista lehet Európában - figyelmeztetett a Neue Osnabrücker Zeitung című lapban kedden az európai rendőri együttműködést előmozdítani hivatott Europol.

A hágai székhelyű szervezet szerint olyan szélsőségesekről van szó, akik uniós állampolgárként mentek Irakba vagy Szíriába, hogy az Iszlám Állam (ISIS) harcosai legyenek, majd visszatértek Európába.
Az uniós szerv szerint "nem utal konkrét nyom" arra, hogy az ISIS rendszerszerűen felhasználná a migrációs válságot, hogy embereit bejutassa az Európai Unióba.
"A terrorszervezetek tagjai vagy az uniós útlevéllel rendelkező hazatérő idegen harcosok rendszerint valódi vagy hamis útlevéllel lépnek be az EU-ba, és nem hagyatkoznak embercsempész bandákra" - mondta el az Europol egyik szóvivője a lapnak.
A szervezet adatai szerint ötezer ember mehetett az EU-ból harcolni a Közel-Keletre, és mintegy harmaduk, 1500-1800 ember térhetett már vissza.
"Többségük se nem képes, se nem hajlandó terrortámadásokat elkövetni, de ezzel együtt is több száz olyan potenciális terrorista marad, akik veszélyt jelenthetnek Európa biztonságára" - húzta alá az Europol.