Külföld

Etnikai tisztogatással vádolják az Iszlám Államot

A terrorszervezet arra törekszik, hogy eltüntesse minden nem arab és nem szunnita muzulmán kisebbség nyomait

Az Iszlám Állam "szisztematikus etnikai tisztogató hadjáratot" folytat Irak északi részén, ahol egyebek közt tömeges kivégzéseket hajt végre - mutat rá kedden közzétett jelentésében az Amnesty Inernational (AI).

kivégzés
Ebben a jelentésében az AI azt állítja, bizonyítékai vannak arra, hogy augusztusban "tömeges gyilkosságok" történtek Szindzsár térségében, ahol nagy számban élnek a kurd nyelvű, nem muzulmán vallású jazidi kisebbség tagjai.

"Brutális hadjárata keretében az IÁ haláltáborokká változtatta Szindzsár vidéki térségeit (...), arra törekedve, hogy eltüntesse minden nem arab és nem szunnita muzulmán kisebbség nyomait" - írja elítélő nyilatkozatában az Amnesty. Megállapítása szerint a két legsúlyosabb tömeggyilkosságot augusztus 3-án és 15-én követték el Kiníja és Koso falvakban, ahol az áldozatok száma "több százra" tehető.

A kosói mészárlás Szálem néven említett egyik túlélője az AI aktivistáinak elmondta, hogy 12 napon át rejtőzködött a  közelben, s közben hallotta a többi áldozat agóniáját. A sebesült és járni képtelen Szálem életét egy muszlim szomszédja mentette meg, aki életét kockáztatva 12 napon át minden éjjel élelmet és vizet vitt neki, míg végül szamárháton a hegyekbe, majd onnan a kurd regionális kormány által ellenőrzött térségbe menekülhetett.

Retteg Észak-Irak

iraki menekült