Külföld

Észak-Korea készen áll az újabb atomkísérletre

Szakértő: Egyedül Kína lehet képes racionálisabb magatartásra bírni a phenjani vezetést

Észak-Korea "bármely pillanatban" készen áll arra, hogy végrehajtsa újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantását - figyelmeztetett hétfőn a hadikommunista diktatúra védelmi minisztériuma.

A KCNA állami hírügynökség által ismertetett phenjani közleményben a védelmi tárca tudatja, hogy Észak-Korea "teljes mértékben készen áll bármilyen amerikai lépésre", s ha Washington nem hagy fel "ellenséges" politikájával, akkor a diktatúra felkészül a megelőző atomcsapásra. A minisztérium azt is közölte, hogy ha a legfőbb vezetés úgy dönt, az ország bármikor képes megtenni a kellő intézkedéseket, hogy "nukleáris erejét maximálisan megerősítse".

Szakértő: Kína képes lehet befolyásolni a phenjani vezetést
A kiszámíthatatlan, önfejű észak-koreai vezetést csak az erőpolitika képes befolyásolni, racionálisabb magatartásra bírni, és ha valakire egyáltalán hallgatnak, az Kína lehet - fejtegette az Észak-Korea és Egyesült Államok közti konfliktus kapcsán Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.
Igyekeznek megbékíteni az észak-koreai vezetőt, legutóbbi nyilatkozatában Donald Trump amerikai elnök még jó szavakat is talált rá, bár e közben a térségbe vezényeltek egy amerikai anyahajót, ami elég világos jelzés - fűzte hozzá.
Az amerikai elnök első száz napjának értékelése kapcsán a szakember úgy fogalmazott: Donald Trump fokozatosan beletanul az elnöki feladatok dzsungelébe, ami nem lehet könnyű egy 70 éves üzletembernek.
Frank Tibor szerint Trump elnökként a választási kampányban hangoztatott, "elszabadult" nézeteihez képest számos kérdésben visszakozott, komoly embereket nevezett ki - mint például a külügy- és a védelmi miniszter - és most már elnökségének egy nyugalmasabb periódusa következhet.

Észak-Korea 2006 óta öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre, közülük kettőt tavaly. A minap pedig ismét megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát egy újabb ballisztikusrakéta-kísérlettel. A fegyverkezésért és a feszültség kiéleződéséért a diktatúra az Egyesült Államokat teszi felelőssé. Szakértők műholdfelvételek alapján hetek óta jelezték, hogy Phenjan hamarosan újabb atomrobbantást hajthat végre.

A Trump-kormány többször jelezte, hogy elfogyott az Észak-Koreával szemben tanúsított "stratégiai türelem". Maga Donald Trump egy interjúban világossá tette, hogy szeretné Kína segítségével megoldani az észak-koreai helyzetet, de ha Peking nem segít, az Egyesült Államok egyedül is képes "megoldani a problémát".

Közben a hétvégén váratlanul Szöulba látogatott Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség vezetője. Pompeo találkozott a dél-koreai hírszerzés irányítójával, az országban állomásozó amerikai csapatok parancsnokával és a dél-koreai elnöki hivatal illetékeseivel.

Az Egyesült Államok által pár hete meghirdetett "maximális nyomásgyakorlás és figyelem" doktrínára reagálva a phenjani vezetés bejelentette, hogy ha az Egyesült Államok maximális nyomásgyakorlásra készül, akkor Észak-Korea atomfegyver-programját gyorsítja fel maximálisan.