Külföld

Erősödnek Irán mérsékeltjei

Felülkerekedett Teherán a konzervatív eszméken

A reformerek nyerhetik az összes, szám szerint harminc teheráni képviselői mandátumot az Iráni Iszlám Köztársaság törvényhozásában a pénteki parlamenti választás előzetes eredményei alapján – közölte az iráni állami televízió vasárnap.

A 290 tagú törvényhozás teheráni képviselőjelöltjeinek listáját a reformer jelöltek vezetik. A több mint hétmillió lakosú iráni főváros harminc képviselőt küld majd a törvényhozásba. Iránban a szavazók a parlament összetételéről és az úgynevezett Szakértői Tanács tagjairól döntöttek pénteken.

Az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács tagjelöltjeinek listáját a szombati első részeredmények szerint a reformerek által támogatott Haszan Róháni elnök, valamint a korábbi államfő és volt parlamenti elnök, Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh vezeti, messze megelőzve a konzervatív jelölteket. A nyolcvannyolc tagú tanács aktuális politikai témákkal nem foglalkozik ugyan, Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, valamint reformer erők befolyását a legfőbb vallási vezető, az Ali Hamenei ajatolláh által fémjelzett, erősen konzervatív papsággal szemben.

Róháni szombaton azt mondta, „az iráni nép ismét megmutatta erejét”, s ezáltal növekszik a megválasztott kormány hitelképessége és ereje is.

A mostani voksolás tétje az, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róhánival szövetséges mérsékelteknek és reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben. Megfigyelők szerint az iráni atomprogramról szóló megállapodás tavaly nyári létrejötte, majd januári hatályba lépése jelentősen növelte az alkut támogató elnök és szövetségeseinek támogatottságát. Az egyezség értelmében Teherán korlátozza atomprogramját, cserébe a nagyhatalmak feloldják az országot sújtó gazdasági és pénzügyi szankciókat.