Külföld

Erdogan boldogan visszaadja a Zsidó Kongresszus kitüntetését

A szervezet szerint Erdogan a világ "legártalmasabb Izrael-ellenes vezetőjévé" vált

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök "örömmel" szolgáltatja vissza az Amerikai Zsidó Kongresszus egy évtizeddel korábban neki ítélt elismerését - olvasható Serdar Kilic washingtoni török nagykövet kedden nyilvánosságra hozott levelében.

A New York-i zsidó szervezet múlt héten küldött levelet a török kormányfőnek, amelyben leszögezte, Erdogan a világ "legártalmasabb Izrael-ellenes vezetőjévé" vált, és követelte, hogy a miniszterelnök küldje vissza azt a kitüntetést, amelyet részben az izraeli-palesztin konfliktusban játszott békeközvetítői szerepe miatt ítéltek oda neki 2004-ben.
"Az elismerés hiánya nem fogja akadályozni Erdogan miniszterelnök urat abban, hogy elszántan küzdjön a terrorizmus ellen, hogy az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásán fáradozzon, valamint hogy fenntartsa a Törökországban élő zsidó közösség jólétét és biztonságát" - olvasható az Amerikai Zsidó Kongresszus elnökének, Jack Rosennek címzett levélben.

erdogan
Az utóbbi időben Törökországban heves Izrael-ellenes megmozdulások tapasztalhatóak a július 8-án a Gázai övezet iszlamista erői ellen indított izraeli offenzíva miatt, főképp a konzervatív szunnita muszlimok körében. Szakértők szerint Erdogan elsősorban őket akarja megnyerni magának a Jeruzsálemet folyamatosan bíráló retorikával, mivel azt reméli, hozzásegítik a győzelemhez a következő hónapban esedékes török elnökválasztáson.