Külföld

Erdogan a Gülen-hálózat terroristává minősítésére szólította fel Berlint

Berlin és Ankara viszonya az utóbbi években meglehetősen hullámzó

Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok hálózata terrorszervezetnek minősítésére szólította fel Berlint Recep Tayyip Erdogan. A török államfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap internetes felületén szerdán közzétett írásában tette ezt meg, egy nappal azelőtt, hogy négy év után, Frank-Walter Steinmeier német államfő meghívására, hivatalos állami látogatást tesz Németországban

Ankara Gülent és mozgalmát okolja a 2016-os puccskísérletért. Berlin azonban korábban elutasította ezt a kérést, amit azzal indokolt, hogy több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a hálózatot - melyet Törökországban FETÖ rövidítéssel terrorszervezetként tartanak számon - felvegyék a terrorista csoportok listájára.

Erdogan azonban leszögezte, Ankara elsősorban azt várja el Berlintől, hogy ismerje el, a FETÖ áll a puccskísérlet hátterében.

Berlin és Ankara viszonya az utóbbi években meglehetősen hullámzó, miután a török hatóságok a 2016. júliusi puccskísérlet után politikai okokból több német állampolgárt, köztük újságírókat is letartóztattak. 2017 tavaszán Erdogan az államfői jogkör kiszélesítéséről döntő, április 16-ai népszavazás előtt azt hangoztatta, hogy Berlin "náci gyakorlatot" követ, amiért megtiltja török politikusok kampányolását német városokban.

A kapcsolatokat idén júliusban tovább terhelte, hogy Mesut Özil török származású német labdarúgó az Erdogannal való fotózkodását követő támadások miatt lemondott válogatottságáról. Ráadásul az UEFA éppen csütörtökön dönt arról, hogy Németországnak vagy Törökországnak adja a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezési jogát.

Erdogan a német lap internetes oldalán megjelentetett írásában közölte azt is, hogy látogatásának célja kereskedelmi és gazdasági kapcsolataik erősítése, kiterjesztése. "Országaink jövője és prosperitása érdekében bővítsük közös érdekeinket és csökkentsük problémáinkat" - írta.

A török elnök csütörtök délután civil szervezetek képviselői, valamint Törökországban tevékenykedő német nagyvállalatok vezetői előtt szólal fel. Ez a találkozó is kiemelt jelentőségű, miután a török líra év eleje óta értékének csaknem negyven százalékát veszítette el a dollárral szemben.

Erdogan egyik legismertebb németországi kritikusa, Cem Özdemir török származású német politikus, a Zöldek társelnöke nem volt elragadtatva az államfő látogatásától. "Pénz kell neki, és azt hiszi, Németországtól kap" - mondta.

A török állami médiában gyakran "démonizált" Özdemir hozzátette: a látogatást ki kell használni arra, hogy felhívják a figyelmet, "hány ember is rohad a török börtönökben csak azért, mert nem értenek egyet Erdogannal".


Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Berlinben a török elnök látogatása miatt

A török államfő csütörtökön kora délután érkezik Berlinbe, és szombat délelőtt utazik tovább németországi látogatása másik helyszínére, Kölnbe, ahol felavat egy dzsámit.

A fővárosban két nap alatt kilenc tüntetést tartanak ellene, demonstrációt szervezett például a legnagyobb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet és a törökországi alevita vallási kisebbség németországi szervezete. A legnagyobb megmozdulás várhatóan az "Erdogan not welcome" (Nem látjuk szívesen Erdogant) címmel péntek délutánra meghirdetett demonstráció lesz, amelyre a szervező német baloldali csoportosulások, pártok és szakszervezetek tízezer tüntetőt várnak. 

A tiltakozó akciók miatt Recep Tayyip Erdogan látogatása az előzetesen kiszivárgott adatok alapján nagyobb szabású rendőri műveletet igényel Berlinben, mint Barack Obama 2016-os búcsúlátogatása. Az akkori amerikai elnök látogatása miatt ötezer rendőrt mozgósítottak, az Erdogan-látogatás biztosítására kivezényelt rendőrök száma pedig a tízezret is elérheti a Der Tagesspiegel című berlini lap szerint.

A német főváros központjában napok óta készülnek a látogatásra, például valamennyi csatornafedelet lehegesztették a török elnök és kísérete szállásánál és útvonalai mentén, és tájékoztatták a környező épületek lakóit és használóit, hogy nem hagyhatják el lakásukat vagy irodájukat, és nem nyithatják ki az ablakokat és erkélyajtókat, amikor Recep Tayyip Erdogan a közelben tartózkodik.

A török államfő Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök meghívására érkezik Berlinbe. Angela Merkel kancellárral pénteken tárgyal, megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak. A török elnök tevékenysége miatt a német politika számos magas rangú képviselője jelezte, hogy nem fogadja el Frank-Walter Steinmeier meghívását a vendége tiszteletére rendezett pénteki díszvacsorára. A rendezvényen Angela Merkel sem vesz részt, de szombaton egy munkareggeli keretében ismét fogadja Recep Tayyip Erdogant.