Külföld

Erdogan: Előre kitervelten ölték meg Hasogdzsit

Az elkövetőket Törökország területén kell felelősségre vonni - hangsúlyozta az elnök

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolását előre eltervelték - jelentette ki kedden Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő.

Az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén a török államfő közölte: bízik benne, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó együttműködik vele a nyomozásban. Közölte, hogy a vizsgálat során tekintetbe veszik a diplomáciai mentelmi jog szempontjait is. 

"A nemzetközi lelkiismeret nem nyugszik meg, amíg valamennyi érintett ember - a végrehajtóktól a megrendelőkig - nem nyeri el büntetését" - jelentette ki a török elnök, javasolva, hogy az ügyben Szaúd-Arábiában őrizetbe vett 18 gyanúsítottat "Isztambulban állítsák bíróság elé".

"A gyilkosságot beismerve a szaúdi kormány fontos lépést tett. Ma azt várjuk tőle, hogy hozza nyilvánosságra mindenkinek a felelősségét az ügyben - a csúcstól az alapokig -, és vonja őket felelősségre" - tette hozzá a török elnök.

Erdogan kijelentése, amely szerint az újságíró meggyilkolását több nappal előre eltervezték, ellentmond a szaúdi kormány nyilatkozatának, amely szerint Hasogdzsi balul elsült dulakodásban halt meg. "A nyomozás jelenlegi szakaszában minden feltárt tény és bizonyíték arra utal, hogy Dzsamál Hasogdzsi "kegyetlen gyilkosság" áldozata lett - hangsúlyozta Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan több kérdést is feltett, amelyekre szerinte nem tudni a választ. "Miért nincs meg még mindig az újságíró holtteste?" - kérdezte, hozzátéve, hogy tudni kívánja, kik adtak utasítást a gyilkosoknak.

Az államfő kijelentette, hogy 15 szaúdi ügynök érkezett külön-külön Törökországba, a főkonzulátuson találkoztak a gyilkosság reggelén, hogy "eltávolítsák a külképviselet biztonsági kamerarendszerének merevlemezét". Azt is közölte, hogy egyes ügynökök "helyazonosítást" végeztek egy Isztambulhoz közeli erdőben, valamint a metropolisztól északnyugatra fekvő Yalova településen. Erdogan azt nem közölte, mire alapozza a kijelentéseit, nem tett említést azokról az állítólagos hang- és videofelvételekről sem, amelyekről a vizsgálat kezdete óta a török média és török politikusok beszéltek.

Hasogdzsi megölését "politikai gyilkosságnak" minősítve a török elnök szorgalmazta, hogy a más országból származó "bűntársakat" is vonják felelősségre, ha vannak ilyenek. Erdogan, akinek az országa összetett kapcsolatokat ápol Szaúd-Arábiával, amelynek politikai riválisa, de fontos gazdasági partnere, szemmel láthatólag igyekezett kímélni Szalmán szaúdi királyt - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

A török elnök hangsúlyozta: bízik abban, hogy Szalmán király együttműködik országával a nyomozás során. Nem tett viszont említést Mohamed bin Szalmán trónörökösről, akit a sajtó szerint Törökországban többen a gyilkosság megrendelőjének tartanak.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben életét vesztette, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták.

A Haza Pártja (Vatan) nevű török ellenzéki párt vezetője, Dogu Perincek azt állította, hogy az újságíró maradványaira az isztambuli főkonzulátus területén lévő kútban találtak rá - írta kedden a Haberler török hírportál. Perincek szerint a török biztonsági erők átkutatták a főkonzulátust, és a belső udvarban lévő kútban az újságíró testének több darabjára bukkantak. A párt lapja, az Ajdylik úgy tudja, hogy a szaúdi főkonzul rezidenciájáról van szó, amely a főkonzulátus épületéről néhány száz méterre található. 

Gina Haspel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója Törökországba utazott, hogy tájékozódjon a gyilkosság kapcsán a törökök birtokában lévő információkról. Erről bővebben az alábbi linkre kattintva olvashatnak.

Spanyol védelmi miniszter: Súlyosan megsértették az emberi jogokat

Az emberi jogok súlyos megsértésének nevezte Margarita Robles spanyol védelmi miniszter Hasogdzsi meggyilkolását az Antena3 spanyol televízióadó délelőtti műsorában kedden. Hangsúlyozta Spanyolország "világos elkötelezettségét" az emberi jogok védelme mellett szerte a világon. Kiemelte a nemzetközi közösség reakciójának jelentőségét, amely véleménye szerint "nem nézhet félre" ilyen esetekben, épp ezért "elengedhetetlen" a független és átlátható vizsgálat az ügyben.

"Ez nem egy könnyű vita" - jelentette ki a miniszter a Szaúd-Arábiába irányuló fegyvereladásokkal kapcsolatban, kifejtve, hogy ebben ugyanis arról kell dönteni: az kereskedelmi érdekek vagy az emberi jogok élveznek-e elsőbbséget.  Margarita Robles elmondta: a kérdésben Pedro Sánchez spanyol kormányfő határoz, aki a szerdai parlamenti ülésen ismerteti majd a hivatalos kormányzati álláspontot.

A spanyol törvényhozás legnagyobb pártjai közül három, a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), a konzervatív Néppárt (PP), és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt véleménye szerint a kabinetnek meg kell várnia a gyilkossági ügy hivatalos vizsgálatának eredményét, mielőtt bármilyen döntést hozna Szaúd-Arábiával kapcsolatban. A baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség ezzel szemben a fegyvereladások azonnali felfüggesztését követeli.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Spanyolország Szaúd-Arábia negyedik legnagyobb fegyverexportőre, 2015 óta összesen 932 millió euró értékben adott el katonai eszközöket a sivatagi királyságnak.

A spanyol védelmi tárca augusztus közepén bejelentette: felül kívánja vizsgálni a folyamatban lévő fegyvereladásokat, miután augusztus 9-én légitámadás ért egy piacot és egy autóbuszt Jemen északi részén, a húszi lázadók ellenőrizte területen. Az 51 halálos áldozat között 40 gyerek volt. Jemenben a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció hajt végre légitámadásokat.

A spanyol sajtó szeptember első napjaiban már tényként közölte a védelmi minisztériumra hivatkozva, hogy a kormány úgy döntött: eláll a 400 lézerirányítású precíziós bomba leszállításáról szóló szerződéstől, és visszafizetik azok 9,2 millió eurós vételárát.

Josep Borrell spanyol külügyminiszter viszont szeptember 13-án azt nyilatkozta: "nem találtak szabálytalanságot", ezért úgy határoztak, hogy "tiszteletben tartják" a szerződést, amelyet még 2015-ben kötött az előző spanyol kormány. A döntés hátterében a média szerint az állhatott, hogy veszélybe került az öt hadihajó szállításával kapcsolatos, 1,8 milliárd euró értékű szerződés is a két ország között. A korvettek gyártásáról szóló szerződés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Navantia hajógyár meg tudja tartani hatezer alkalmazottját - állította a vállalat dolgozóinak érdekképviselete.

Rijád: Minden érintettet felelősségre fognak vonni

A királyság lépéseket tett annak érdekében, hogy feltárja az igazságot és megbüntesse azokat, akik elmulasztották kötelezettségeiket, illetve azokat, akiknek "közvetlen közük" volt a gyilkossághoz, "bárkik is legyenek azok" - közölte a szaúdi kormány.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség beszámolt arról is, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz király fogadta rijádi palotájában a meggyilkolt újságíró több családtagját, köztük a fiát, Szalah bin Dzsamal Hasogdzsit. A találkozón jelen volt Mohamed bin Szalmán koronaherceg is.