Külföld

Emelkedett a szíriai kurd erők elleni török légicsapások halálos áldozatainak száma

Közben szíriai kormányerők uralta területről lőttek egy török katonai előőrsöt

Emelkedett a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) hadállásaira mért török légicsapások halálos áldozatainak száma; az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) szerdai értesülése szerint 28-an vesztették életüket Szíria északkeleti részén előző nap. Aztán a damaszkuszi rezsim erői által uralt területről lőtték szerdán aknavetőgránátokkal a török hadseregnek a Szíriával határos dél-törökországi Hatay tartományban lévő egyik katonai előőrsét.

A londoni székhelyű emigráns szervezetet vezető Rámi Abdel-Rahmán elmondta, hogy a kurd harcosok - köztük egy női parancsnok - mellett két sajtós munkatárs is életét vesztette a bombázásban. A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH igazgatója úgy tudja, hogy 19-en sebesültek meg, és néhányuk állapota válságos.

Az YPG szóvivője, Redúr Halíl kedden még 20 halottról és 18 katonai, valamint két polgári sebesültről adott hírt.

Ez volt a török erők által elkövetett egyik legvéresebb támadás Szíriában.

"A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni harcban nem ismerünk kegyelmet" - hangsúlyozta kedden Binali Yildirim török miniszterelnök. "A kormány megteszi a szükséges lépéseket ennek a fenyegetésnek a kiiktatása érdekében, jöjjön A vagy B országból."

Ankara a szeparatista PKK bábjának tartja a Népvédelmi Egységeket. A Törökországban és számos nyugati államban terrorszervezetként nyilvántartott PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot a kurd függetlenségért. A kurd konfliktusban eddig több mint 40 ezren vesztették életüket.

A török légierő kedden a PKK és szövetségesei iraki hadállásait is bombázta, de a szeparatistákkal szemben álló iraki kurd biztonsági erők legalább hat tagja is életét vesztette a légicsapásban.

A török hadsereg egy szintén Hatay tartományban lévő másik katonai támaszpont ellen aknavetőgránát támadást hajtottak végre a nap folyamán Szíriából. Ez utóbbiért a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milíciát okolták.

A török hadsereg jelentése szerint az aknavető-támadásnak sem voltak áldozatai.

Török harci repülőgépek kurd harcosok állásaira mértek légicsapásokat keddre virradóra Észak-Irakban és Szíria északkeleti részén - tájékoztatott a török hadsereg, amely szerint ezzel a hadművelettel akadályozzák meg a kurd harcosok, fegyverek, lőszerek és robbanóanyagok beszivárgását Törökországba. A bagdadi kormány elítélte az iraki területen végrehajtott török katonai akciót. A bombázásokban mintegy 70 kurd milicista vesztette életét.

A hadsereg közleménye szerint a török harci gépek csapásokat mértek az északi-iraki Szindzsár-hegységben, illetve az északkelet-szíriai hegyvidéki területekre, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet lázadói rejtőzködnek. 

A török légierő az észak-iraki Zap térségében mért csapást szerdán a PKK hadállásaira, és ennek során 6 fegyveres lázadó meghalt.

Ankara a PKK mellett az Egyesült Államok támogatását élvező és az Iszlám Állam elleni harcban jeleskedő YPG-t is terrorszervezetnek tartja.