Külföld

Eltemették Ali Abdullah Szálehet

A volt jemeni elnököt búcsúszertartás nélkül helyezték végső nyugalomra

Eltemették szerdán a jemeni fővárosban, Szanaában a húszi lázadók által két napja meggyilkolt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt - jelentette az Adzsil szaúdi hírportál.

A hírügynökség beszámolója szerint a temetés búcsúszertartás nélkül zajlott, a húszi lázadók ugyanis ezt feltételéül szabták Száleh rokonainak a volt elnök holttestének átadásához.
A 75 éves Ali Abdullah Száleh hétfőn vesztette életét a húszi felkelőkkel vívott harcokban Szanaa külterületén. Száleh alig néhány órával korábban jelentette be hivatalosan, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszikkal népellenes cselekedeteik, illetve amiatt, hogy Irán politikai akaratát hajtják végre. Száleh szombati beszédében bejelentette, hogy kész "új fejezet" nyitni a (Szaúd-Arábia vezette arab) koalícióval, és "puccsista milíciának" nevezte a húszikat, akik emiatt árulással vádolták meg őt.
Az AFP francia és az EFE spanyol hírügynökség szemtanúk beszámolójára hivatkozva jelentette, hogy több tucat nő vonult szerdán a jemeni főváros utcáira Száleh holttestének átadását követelve. A tüntetők annak a katonai kórháznak a környékén gyülekeztek, ahol a síita lázadók a volt jemeni elnök holttestét őrizték. A tiltakozók Szálehet ábrázoló képeket, és transzparenseket emeltek a magasba, amelyek a "haza mártírjának" nevezték a megölt politikust. 
Az al-Arabíja pánarab televízió beszámolója szerint a húszik tüzet nyitottak a tüntetőket, és gumibotokat, illetve elektromos sokkolót is bevetettek a tömegoszlatáshoz. A dubaji székhelyű televízió honlapján közzétett videofelvételen látható, amint a tüntetők pillanatról a másikra menekülni kezdenek a helyszínről. 
Korábban mintegy 20 nő jelent meg a volt elnökről elnevezett legnagyobb jemeni mecset előtt, de a húszik ezt a tömeget is feloszlatták. 
Az Adzsil hírportál szerint a húszi lázadók megölték Száleh pártjának, az Általános Népi Kongresszusnak (GPC) néhány tucat tagját, és katonákkal, továbbá a biztonsági szolgálat tisztségviselőivel is végeztek.  Az áldozatok pontos számát sem tudni.
Szerdán a Bizottság az Újságírók Védelméért nevű New York-i székhelyű szervezet és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű párizsi székhelyű újságíró-szervezet a Szanaában fogvatartott 41 újságíró és - a volt elnökkel kapcsolatban állt - Yemen Today nevű televízióállomás alkalmazottainak azonnali szabadon engedését sürgette. Az RSF beszámolója szerint az Irán támogatását élvező lázadók szombaton indítottak támadást az említett TV-állomás ellen.
Jemenben polgárháború dúl 2014 szeptembere óta, amibe 2015 márciusában Szaúd-Arábia is beavatkozott egy arab koalíció élén Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök támogatására.
A háborúban több mint 10 ezren vesztették életüket. A felkelők jelenleg a közel-keleti ország északkeleti, míg a kormányerők a délnyugati részeit ellenőrzik. A polgárháború sújtotta országban a múlt héten belharcok törtek ki az Irán támogatását élvező síita lázadók és Száleh hívei között. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának keddi jelentése szerint ezekben az összecsapásokban 234 ember vesztette életét és 400 sebesült meg.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a fegyveres harcok mihamarabbi beszüntetésére és az ENSZ égisze alatti nemzeti párbeszédre szólította fel a jemeni konfliktusban érintett feleket.