Külföld

Előre be nem jelentett látogatásra Irakba érkezett az amerikai védelmi miniszter

A látogatás másik célja a washingtoni álláspont tolmácsolása, miszerint az Egyesült Államok tiszteletben tartja Irak szuverenitását

Bagdadba érkezett Patrick Shanahan amerikai ideiglenes védelmi miniszter kedden; az előre be nem jelentett látogatás célja az amerikai külügyminisztérium szerint egyebek mellett az amerikai csapatok szíriai kivonásának megbeszélése az iraki vezetőkkel.

A tervek szerint Shanahan Ádil Abdul Mahdi kormányfővel is találkozik.

Közleményében az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta: a látogatás másik célja a washingtoni álláspont tolmácsolása, miszerint az Egyesült Államok tiszteletben tartja Irak szuverenitását.

A vele utazó újságíróknak Shanahan azt mondta, az Egyesült Államok az iraki kormány kérésére van jelen Irakban, de Washingtonnak is érdeke az iraki biztonság megerősítése.

Shanahan Afganisztánból érkezett Irakba.

Bagdadban korábban komoly felháborodást keltett Donald Trump amerikai elnöknek az a nyilatkozata, amelyben leszögezte, az amerikai csapatok szíriai kivonása után Washington az iraki bázisairól fogja a szomszédos Iránt "szemmel tartani". A kijelentés ellen több iraki politikus is tiltakozott, és megszólalt az arab ország legbefolyásosabb síita vallási vezetője, Ali asz-Szísztáni ajatollah is, aki tiltakozott az ellen, hogy Irak "előőrs legyen más országok rovására".

A The Wall Street Journal című amerikai lap február elején közölt cikke szerint az amerikai hadsereg április végére teljesen kivonul Szíriából. 

Washington és Teherán Irak 2003-as amerikai lerohanása óta - amely megdöntötte Szaddám Huszein diktátor hatalmát - rivalizál egymással a befolyásért Irakban. Noha Washington 2011-ben kivonta csapatait Irakból, 2014-ben, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció keretében visszatért az országba, ahol több katonai bázist tart fenn. Több iraki politikus azonban, elsősorban az iráni közeledést szorgalmazók, úgy vélik, a terroristák legyőzése után már nincs szükség az amerikai csapatok iraki jelenlétére.

Shanahan James Mattis távozása óta ideiglenesen vezeti a Pentagont.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom