Külföld

Élőpajzsként használhatják a moszuliakat

Az Iszlám Állam terrorista szervezet megölte az iraki fegyveres erők negyven volt tagját Moszul közelében, és a holttestüket a Tigris-folyóba hajította - közölte kedden az ENSZ egyik emberi jogi szóvivője Genfben, helyi hírforrásokra hivatkozva.

 Ravina Shamdasani azt is elmondta, hogy az Iszlám Állam huszonötezer civilt elszállított a Moszultól délre fekvő Hammam al-Alil városból a hétfőn alkonyulat utáni órákban teherautókon és buszokon, valószínűleg azért, hogy az állásainál élő pajzsként használja őket. A Tel-Afar kerület felé tartó teherautók többségét a járőröző légierő visszafordította, de néhány busz megérkezett Abu Szaifba, ami Hammam al-Aliltól tizenöt kilométerre északra van. „Mély aggodalommal vagyunk ezekért a tízezrekért és más civilekért, akiket a jelentések szerint kényszerrel áthelyezett az Iszlám Állam az elmúlt két hét alatt. A fegyveresek egyre közelebb viszik az embereket Moszulhoz, és ott az állásaik közelében helyezik el őket, amelyek katonai célpontokká válhatnak” - mondta a szóvivő. „Ez úgy tűnik, alátámasztja azt az állítást, hogy ezeket az embereket élő pajzsként tervezik használni” - mondta Ravina Shamdasani.

Az iraki fegyveres erők terrorelhárító különleges alakulata Moszul keleti részébe behatolva elfoglalta az állami televízió ottani állomását, az első fontos épületet a városban. „Ez jó jel Moszul lakosainak, ez az igazi kezdete a város felszabadításának” - mondta az Irakíja televíziónak Taleb Seghati al-Kenani tábornok.

Az iraki különleges erők egyik parancsnoka, Számi el-Aridi szerint emberei már behatoltak Gogdzsali negyedbe. A beljebb lévő Karama negyedbe vezető utakat a dzsihadisták elaknásították és eltorlaszolták betontömbökkel. Gogdzsaliban heves harcok folynak - tette hozzá.