Külföld

Elnökjelölt-állító választást tart a francia jobboldal

Magas a részvétel és nagy a bizonytalanság

Vasárnap rendezte meg a francia jobboldal az elnökjelölt-állító választás első fordulóját, amelyen hét politikus mérettete meg magát magas részvétel mellett. A három favorit, Nicolas Sarkozy volt államfő, és két volt miniszterelnök, Alain Juppé és Francois Fillon volt.

Mintegy 4 millió választásra jogosult francia állampolgár adta le voksát vasárnap a francia jobboldal elnökjelölt-állító választásának első fordulójában az IFOP közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint, az Elabe intézet 3,9 millió és 4,3 millió közé becsülte a szavazók számát. A választókörzetek hivatalosan este 7 órakor zártak, de számos körzetben jelenleg is kígyózó sorokban várakoznak a választók arra, hogy leadhassák szavazataikat.

Az eredmény bizonytalan a szavazatok végleges összeszámlálásig, amely este 11 óra és éjfél között várható Anne Levade, az előválasztást felügyelő párthatóság elnöke szerint. 

 Az utolsó felmérések szerint szoros eredmény várható a három favorit, Nicolas Sarkozy volt államfő, és két volt miniszterelnök, Alain Juppé és Francois Fillon között. Rajtuk kívül további három volt miniszter, Jean-Francois Copé, Bruno Le Maire és egyetlen nőként Nathalie Kosciusko-Morizet, valamint a párton kívüli ultrakonzervatív jobboldalt képviselő Jean-Frédéric Poisson méretteti meg magát. Délig mind a hét jelölt leadta szavazatát.

A részvételi arány meghaladta a szervezők várakozását, akik maximálisan 4 millió választóra számítottak, de délig már több mint egymillióan, délután 5 óráig pedig több mint 2,5 millióan jelentek meg a 10 ezer szavazóhelyiség hetven százalékában. A legtöbb helyen legalább egy órát, de volt ahol két órát is kellett várakozni a szavazni szándékozóknak, hogy leadhassák a voksukat. 

Először rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia jobboldal fél évvel az elnökválasztás előtt.  A baloldal öt évvel ezelőtti előválasztásának első fordulójában 2,6 millióan vonultak az urnákhoz, így a jobbközép Köztársaságiak által rendezett előválasztás részvételi aránya biztosan rekordnak számít. 

A voksolás tétje jelentős, hiszen a belviszályokban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált az elmúlt kormányzási időszakban. Így a jobboldali elnökjelölt jó eséllyel a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban. Jóllehet Le Pennek választásról választásra nő a támogatottsága, egyes - szélsőségesnek tartott - nézetei miatt a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenesnek tűnik az útja az államfői székig. A választás tétjére való tekintettel a baloldali és a szélsőjobboldali szimpatizánsok egy része is részt vesz a jobboldali előválasztáson. 

A november 27-i második fordulóba az első fordulóban első és második helyen végzett jelölt jut be.