Külföld

Ellentmondásos hírek a karabahi tűzszünet betartásáról

Erdogan reméli, hogy az örmények pozitív választ adnak

Ellentmondásos hírek érkeztek szerdán a hegyi-karabahi tűzszünet betartásáról, Azerbajdzsán szerint az örmény erők az elmúlt 24 órában 115 alkalommal sértették meg a fegyvernyugvást, míg a hegyi-karabahi védelmi minisztérium azt közölte, hogy a felek általában tartották magukat az előző nap megkötött tűzszüneti megállapodáshoz. Recep Tayyip Erdogan török elnök elmondta: reméli, hogy Örményország pozitívan válaszol Azerbajdzsánnak a konfliktus lezárását célzó törekvéseire. Angela Merkel szerint mindent meg kell tenni a térség békéjéért.

Erdogan: Oroszország nagyon szeret valakinek a pártjára állni

A török elnök ankarai képviselők előtt tartott, a török állami televízióban élőben közvetített beszédében leszögezte: „Oroszország korábban azt mondta, Törökország „pártos álláspontot foglal el (a konfliktusban). Ha már ott tartunk, hogy ki állt kinek a pártjára, a legfontosabbat említeném: Oroszországot”. Szavaival Erdogan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábbi közlésére reagált, aki burkoltan azt rótta fel a törököknek, hogy Azerbajdzsán oldalán avatkoztak be a hegyi-karabahi konfliktusba.

A török államfő szerint „Oroszország nagyon szeret valakinek a pártjára állni, ezt teszi Ukrajnában, Grúziában és manapság Szíriában is”. A Kreml sokak szerint Örményországot támogatja a hegyi-karabahi konfliktusban.

A hegyi-karabahi harcok kiújulása óta Ankara többször is a muzulmán és türk gyökerű Azerbajdzsán mellett szállt síkra. Kedden Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kifejtette, hogy országa az azeri „testvérek” oldalán áll „az apokalipszis kitöréséig”.

Merkel: A béke a legfontosabb

Mindent meg kell tenni a tartós tűzszünetért Hegyi-Karabahban, Németország ehhez az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökeként is hozzá akar járulni - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben Szerzs Szargszján örmény államfővel folytatott megbeszélése után.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a Németország „konstruktív segítséget” kíván adni a hegyi-karabahi konfliktus enyhítéséhez, a további vérontás megelőzéséhez.

Szerzs Szargszján a tájékoztatón hangoztatta: Hegyi-Karabah lakossága elvárja a nemzetközi közösségtől, hogy tartsa tiszteletben önrendelkezési jogát. Mint mondta, a „háromnapos háború” megmutatta, hogy a „jobb társadalmak harcolni is jobban tudnak”.

Angela Merkel elmondta, hogy az örmény államfővel folytatott megbeszélés időpontját már jóval a hegyi-karabahi konfliktus újbóli elmérgesedése előtt kijelölték, és kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Németország minden felet meghallgat, így Ilham Aliyev azeri elnök is ellátogat majd Berlinbe.

Ellentmondásos hírek a fegyvernyugvásról

Vagif Dyargahly, az azeri védelmi minisztérium szóvivője kijelentette: Baku szigorúan tiszteletben tartja a tűzszünetet. Azt állította, hogy az örmény haderő éjszaka nagy kaliberű gépfegyverekkel és tüzérséggel lőtte az azeri állásokat a frontvonal teljes hosszában.     

A szóvivő egyben megtévesztő információnak nevezte az örmény sajtóban a tűzszünet azeri megsértéséről szóló beszámolókat. Hozzátette, hogy az azeri hadsereg állásainak megerősítésén munkálkodik az általa korábban felszabadított területeken.

A szokatlan hevességű fegyveres konfliktus április 2-ra virradóra robbant ki Hegyi-Karabah Azerbajdzsánnal közös határán. A szembenálló felek kedden tűzszünetben állapodtak meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel Azerbajdzsán és Örményország államfőjét, hogy biztosítsák a tűzszünet teljes körű betartását.

Az orosz fővárosban szerdán bejelentették, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter pénteken Moszkvában megbeszélést folytat a kialakult helyzetről örmény kollégájával, Edvard Nalbandjánnal. Megerősítették, hogy Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő csütörtökön Jerevánba látogat, másnap pedig felkeresi Bakut.