Külföld

Elengedik Mubarakot

Az egyiptomi elnök emellett mintegy kétszáz ellenzéki aktivistának is megkegyelmezett

Elfogadta hétfőn az egyiptomi ügyészség azt az indítványt, hogy helyezzék szabadlábra Hoszni Mubarak volt elnököt - tudatta hétfőn az egykori államfő ügyvédje. Mubarakot jelenleg egy katonai kórházban ápolják. Abdel-Fattáh esz-Szíszí több ellenzéki aktivistának is megkegyelmezett, mintegy kétszázan térhetnek haza a börtönből.

Lejárt a vizsgálati fogság

Farid ed-Díb elmondta, hogy a megbuktatott elnök jelenleg egy katonai kórházban fekszik, és amint egészségügyi állapota lehetővé teszi, haza fog térni.

Mubarakot március elején felmentette a fellebbviteli bíróság abban a perben, melyben a bukásához vezető tiltakozáshullám idején meghalt tiltakozók haláláért akarták felelősségre vonni.

Az el-Ahrám című állami lap azt írta: a vádhatóság azért rendelte el Mubarak szabadon engedését, mert letöltötte a maximális időt, amelyet a gyanúsítottak vizsgálati fogságban lehetnek.

Kegyelem a gyülekezési törvény megsértőinek

Az egyiptomi elnök megkegyelmezett hétfőn 203 embernek, akiket azért ítéltek el és börtönöztek be, mert illegális tüntetéseken vettek részt. A megkegyelmezettek között azonban nem szerepelnek azok a szinte jelképpé vált világi aktivisták, akik a demonstrációkról szóló 2013-as törvény megsértése miatt kerültek rács mögé. Utóbbi jogszabály értelmében az észak-afrikai országban gyakorlatilag csak a kormány híveinek van lehetőségük arra, hogy tömegesen az utcára vonuljanak.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök elődje - a Muzulmán Testvériséghez tartozó Mohamed Murszi - hatalmának 2013-as megdöntése óta keményen fellép mind a testvériség hívei, mind pedig a demokrácia párti aktivisták ellen.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet március elején közzétett jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi egyiptomi kormány olyan súlyos emberijog-sértéseket követ el, amelyek még a 2011-ben megbuktatott Mubarak-rezsim legsötétebb korszakában tapasztaltakhoz sem hasonlíthatók.