Külföld

Elbukott egy, az orosz beavatkozásról előkészített határozati javaslat az amerikai szenátusban

A demokrata párti szenátorok támogatását élvező határozati javaslatot a független Bernie Sanders terjesztette elő

Az amerikai szenátusban elbukott annak a  határozati javaslatnak a megtárgyalása, amely követelte volna a kormánytól, hogy tegyen lépéseket az orosz beavatkozási kísérletek ellen, a választási rendszer védelmében. 

 A demokrata párti szenátorok támogatását élvező határozati javaslatot a független Bernie Sanders terjesztette elő. A vermonti szenátor volt Hillary Clinton vetélytársa a 2016-os elnökválasztás előtt a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. 

A határozati javaslat napirendre vételét Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor akadályozta meg azzal az indoklással, hogy nem tartalmaz újdonságot, nincs értelme, szerinte csupán a Donald Trump elnök elleni gyűlölet okán fogalmazódott meg. Az amerikai szenátus szabályai szerint akár egyetlen politikus is megakadályozhatja határozati javaslatok napirendre tűzését. 

A javaslat tervezete leszögezte, hogy a szenátus egyetért az amerikai hírszerző ügynökségek megállapításaival a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozásról, és felszólította Donald Trumpot az együttműködésre a Robert Mueller vezette különleges vizsgáló bizottsággal. Emellett szorgalmazta az Oroszország ellen hozott szankciók teljes körű életbe léptetését, a választási rendszer védelme érdekében teendő lépések sorát, továbbá azt, hogy a Mueller-féle vizsgáló bizottság munkáját semmiféle külső, kormányzati beavatkozással ne befolyásolják. Kormányzati beavatkozásnak minősítette a javaslat Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes esetleges elmozdítását is.

Bernie Sanders a szenátusban elmondott beszédében a szenátorok  egyhangú támogatását kérte, azzal érvelve, hogy "ha meg akarják őrizni az amerikai demokráciát", politikustársainak azonnal "cselekedniük kell". 

Válaszbeszédében Rand Paul leszögezte: a "Trump zűrzavar-szindróma megérkezett a szenátusba is". A republikánus szenátor hozzátette: a Donald Trump iránti gyűlölet olyan intenzív, hogy egyesek még háborút is kockáztatnának, ahelyett, hogy esélyt adnának a  diplomáciának. Paul feltette a kérdést: vajon a szenátorok miért is ne akarnának kapcsolatokat ápolni Oroszországgal. Majd hangsúlyozta: "határozottan ki kell állnunk és  meg kell mondanunk, hogy 'az ördögbe is, maradjatok ki a választási folyamatunkból', de nem szabad a fejünket a homokba dugni és azt mondani, hogy nem akarunk tárgyalni velük".

Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter a coloradói Aspenben rendezett fórumon csütörtökön azt hangsúlyozta: arra nem lát bizonyítékot, hogy az oroszok Donald Trump megválasztásának elősegítése érdekében avatkoztak be 2016-ban. A tárcavezető szerint Moszkva célja az volt, hogy "mindkét oldalon zavart keltsen".

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom