Külföld

Egyre valószínűbb, hogy kemény Brexit várható

Barnier: Nőtt a megállapodás nélküli kilépés valószínűsége - A brit import zöme vámmentes lenne megállapodás nélküli Brexit esetén is

A brit kormány szerdai bejelentése szerint vámmentes lesz a brit importérték csaknem 90 százaléka akkor is, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

A brit külkereskedelmi minisztérium által nyilvánosságra hozott intézkedési terv 12 hónapra szól, és célja az esetleges megállapodás nélküli Brexit üzleti és fogyasztói költséghatásainak minimalizálása.

A tervezet kiemeli, hogy az átmeneti időszakban a brit kormány semmiféle ellenőrzést és vámot nem alkalmazna Észak-Írország és az Ír Köztársaság kétoldalú áruforgalmában.

A Brexit-folyamat legvitatottabb eleme, hogy megállapodás nélküli brit kilépés esetén miként lehetne elkerülni az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetését. Ez a vita a fő oka annak, hogy az EU-val novemberben elért Brexit-megállapodást a londoni alsóház kétszer is - először januárban, legutóbb kedd este - nagy többséggel elutasította. Az EU-szkeptikus képviselők ugyanis nem fogadják el azt a megoldási tervezetet, amelynek alapján az Egyesült Királyság és az EU között az ír-északír határellenőrzés elkerülése érdekében vámuniós viszonyrendszer maradna érvényben, ha nem jön létre olyan kétoldalú kereskedelmi egyezmény, amely ezt feleslegessé tenné. 

Az 1998-as megbékélési egyezmény legfőbb vívmányai közé tartozik, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország korábban katonai szigorral őrzött határa hosszú évek óta teljesen nyitott, a 499 kilométeres határszakaszon semmiféle fizikai ellenőrzés nincs. A Brexit után ez határszakasz lesz az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára. 

A brit külkereskedelmi minisztérium szerdán ismertetett átmeneti vámpolitikai csomagja alapján a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén a külföldről érkező termékek 87 százaléka lenne vámmentes, az importérték alapján számolva.

Az ismertetés szerint a fennmaradó 13 százaléknyi importértékre különböző vámtételek elegye lépne érvénybe, és ez elsősorban a marha-, a bárány-, a sertés- és a baromfihús-termékeket, valamint egyes tejtermékeket érintene. Ennek célja a brit mezőgazdasági termelők támogatása.

A külkereskedelmi tárca megjegyzi, hogy a brit agrárszektort eddig is védték az Európai Unió által a külső országokból érkező agrárimportra kivetett magas vámok. A vámokkal terhelt termékcsoportok közé tartoznának a minisztériumi tájékoztatás szerint a kész autók is.

Azoknak a nagy-britanniai autógyártóknak azonban, amelyek termelése az Európai Unióval kiépített beszállítói hálózatokra épül, nem kellene vámot fizetniük az importált részegységek után. Ennek célja a minisztérium szerint az, hogy elkerülhetők legyenek a fennakadások a beszállítói hálózatok működésében.

E felfordulások kockázatára a brit gazdaságban jelenlévő autógyártók hónapok óta folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt.

A Toyota nagy-britanniai részlegének vezérigazgatója, Marvin Cooke a BBC rádiónak nyilatkozva nemrégiben elmondta: a cég angliai gyárába átlagosan 37 percenként érkeznek a kamionok az EU-ban gyártott részegységekkel, és ha a megállapodás nélküli Brexit okozta vámeljárási késedelmek miatt csak egy szállítmány nem érkezik meg időben, az a termelés teljes leállását okozná. Cooke szerint mindössze egynapi leállás 12 millió font (több mint 4,4 milliárd forint) értékű termeléskiesést okozna a cégnek.

Brit pénzügyminiszter: Komoly felfordulást okozna a megállapodás nélküli Brexit

A brit pénzügyminiszter szerint komoly felfordulást okozna a brit gazdaságban rövid és középtávon is, ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

Philip Hammond, aki szerdán ismertette a londoni alsóházban a pénzügyi tárca minden évben esedékes tavaszi makrogazdasági helyzetértékelését, közölte: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR) máris jelentős mértékben, az eddigi előrejelzésben szereplő 1,6 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére szóló prognózisát.

Ez tízévi mélypont lenne, a brit gazdaságban ugyanis 2009 óta nem mértek ilyen lassú egész éves növekedést.

Hammond hangsúlyozta ugyanakkor: az új, rontott OBR-előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy a brit EU-tagság rendezett módon szűnik meg, és a kilépés után életbe lép a tervezett átmeneti időszak.

Merkel: A rendezett Brexit közös érdek

Az Európai Unióból távozó Egyesült Királyságnak és a közösségben maradó 27 tagállamnak egyaránt a távozás megállapodáson alapuló formája, a rendezett Brexit áll érdekében - hangsúlyozta szerdán Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Az EU és a brit kormány kilépési megállapodásának ismételt elutasítása a londoni alsóházban ugyan "sajnálatos és szűkíti a lehetőségeket, de nem adtuk fel azt a célt, hogy a Brexit rendezett formában valósuljon meg" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy csak a brit alsóház soron következő két döntése - a rendezetlen Brexit lehetőségének kizárásáról szóló szerdai és a távozás esetleges elhalasztásáról szóló csütörtöki szavazás - után lehet felmérni, hogy miként alakulhat a Brexit-folyamat.

Mindenképpen kölcsönös engedményeken, kompromisszumokon alapuló megoldásra kell jutni. Most egyedül a brit alsóház van döntési helyzetben, az EU jelenleg nem tudja befolyásolni az ügyet, az viszont már "más dolog, kompromisszumok tárgya lesz, hogy a partnerek együtt mit tudnak elérni" - fogalmazott a német kancellár.

A huszonhetek egységét eddig sikerült megőrizni, és ezért köszönet jár Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Michel Barnier Brexit-ügyi főtárgyalónak, akik kitűnően végezték munkájukat - mondta Angela Merkel egy más ügyben - Thonglun Sziszulit laoszi kormányfővel folytatott megbeszélése után - tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva.

A brit alsóház két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt. A kedd esti szavazáson az egyezményre 242, ellene 391 képviselő szavazott, vagyis 149 fős többséggel vetették el a megállapodást.

Szakértő: Két fontos szavazás előtt áll a brit parlament

Két fontos szavazás előtt áll a brit parlament, az első a megállapodás nélküli kilépésről, a második az EU-ból történő kilépés elhalasztásáról szól - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A szerdai szavazáson eldől, hogy támogatja-e a londoni alsóház a megegyezés nélküli Brexitet, melynek elkerüléséhez viszont nem elegendő a parlamenti többség, szükség van egy angol törvény módosítására, illetve az EU egyetértése is - magyarázta a szakember.

A második fontos parlamenti szavazás csütörtökön lesz Londonban: akkor arról dönthetnek a képviselők, hogy kérjék-e a kilépés március 29-ei időpontjának elhalasztását. De ha London nem akar megegyezés nélküli Brexitet, akkor "gyorsan ki kellene találnia, hogy mit is akar", mi lesz a halasztás után, egyáltalán mire kér még időt - jegyezte meg Gálik Zoltán.

Jelenleg elképzelhetőnek látszik például az ellenzéki Munkáspárt által felvetett újabb népszavazás a Brexitről vagy a vámunió, vagy valami új javaslat kidolgozása az átmeneti időszakra, de ez utóbbinak még a körvonalai sem látszanak. Az esetleges népszavazás is különös lenne, ugyanis egyes tervek szerint három opciót tartalmazna: a bennmaradás mellett a megállapodással történő, illetve megállapodás nélküli Brexitet - fejtegette a szakértő.

Barnier: Nőtt a megállapodás nélküli kilépés valószínűsége

A főtárgyaló aláhúzta, az Európai Unió nem kívánja a megállapodás nélküli brit uniós kiválást, ugyanis "nem ezért dolgozunk". Az unió mindig is megállapodásra és rendezett kilépésre törekedett, továbbra is kész arra, hogy ebben a helyzetben is a lehető legjobb megoldás születhessen.

Amennyiben London továbbra is ki akar lépni az Európai Unióból, mégpedig rendezett módon, akkor a jelenlegi, másfél éven keresztül tárgyalt az egyetlen megállapodás, amely ehhez most és a jövőben is rendelkezésre áll - hangsúlyozta.

Leszögezte: az EU célja továbbra is, hogy a jelenlegi rendezetlenség okozta bizonytalanságot csökkentse, és legyen idő arra, hogy lehetőség nyíljon újabb tárgyalásra. A további tárgyalásoknak, ahogy eddig is, az átláthatóságra és dialógusra kell épülniük, ugyanis biztosítani kell a jövőbeni kapcsolatok baráti, szövetséges és partneri viszonyát - emelte ki.

"Mindent megtettünk, amit tehettünk a brit kormány számára, hogy a megállapodás elfogadását az alsóházzal elérje. Mindent megtettünk az Ír-sziget stabilitásáért, és azért, hogy megőrizzük a nagypénteki megállapodást, valamint az uniós belső piacot, a gazdasági és jogi biztonságot" - fogalmazott.

Kiemelte, a megállapodás nélküli kilépés okozta bizonytalanság, és a zsákutcából való kijutás felelőssége is kizárólag az Egyesült Királyságot terheli, ahogy a megrekedt folyamat jogi, gazdasági, pénzügyi és valamennyi következménye is.

Véleménye szerint a brit parlament alsó házának kedd esti szavazása "banalizálta azokat a jogi garanciákat", amelyekben a tárgyalások folyamán a felek megállapodtak.

"Ennél messzebb nem mehetünk. A kilépési tárgyalások lezárultak. Most Londonnak kell választ adnia arra, hogy a továbbiakban hogyan kíván eljárni a jövőbeli kapcsolatok terén" - fogalmazott.

Az EU továbbra is tisztelettel tekint az Egyesült Királyságra, de egységes marad és meg fogja védeni értékeit és érdekeit - tette hozzá Barnier.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke felszólalásában hangsúlyozta, most a brit parlament alsóházának kell irányt mutatnia a folyamat jövőjére vonatkozóan, de London és az unió közös felelőssége, hogy a lehető legkevesebb kár érje az embereket és a gazdaságot a csatorna mindkét oldalán.

"Tiszteletben kell tartanunk a brit állampolgárok választását, de nincs ok arra, hogy az Európai Unió tovább magyarázza a megállapodás helyességét. Ezért nem látok más megoldást, mint hogy ezt a megállapodást elfelejtsük az összes magyarázattal együtt" - fogalmazott Timmermans.

A német külügyminiszter felelőtlenséggel vádolja a Brexit-megállapodás ellen szavazó brit képviselőket

A német külügyminiszter szerint felelőtlenül jártak el mindazok, akik a londoni alsóházban ismét a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás ellen szavaztak.

Heiko Maas szerdára virradóra kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a döntéssel egyre közelebb kerül a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása.

"Aki elutasítja a megállapodást, felelőtlen játékot folytat a polgárok és a gazdaság érdekeivel", holott már nem is a kilépés feltételrendszerével kellene foglalkozni, hanem "végre el kellene kezdeni a nagyon fontos tárgyalásokat az EU és Nagy-Britannia jövőbeli viszonyáról" - tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Hasonlóan fogalmazott a tárca EU-s ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth, aki szerdán a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az EU-ügyi miniszterek előző napi bukaresti megbeszélésén "nagyon nagy  bosszúságot, csalódottságot és mély aggodalmat" lehetett tapasztalni az egyes Brexit-pártiak részéről mutatkozó "cinikus felelőtlenség" miatt. 

A spanyol kormányfő szerint országa minden forgatókönyvre felkészült

Spanyolország felkészült minden forgatókönyvre, akár megegyezéssel, akár anélkül hagyja el az Egyesült Királyság az Európai Uniót - írta Pedro Sánchez spanyol kormányfő cikkében, amelyet az El País című baloldali napilap közölt szerdai számában.

"Egy olyan napon mint a mai, a fontos az, hogy Spanyolország elvégezte feladatát. Mi, spanyolok, felkészültünk bármelyik forgatókönyvre, megegyezéssel vagy megegyezés nélkül" - fogalmazott a miniszterelnök, akinek értékelése egy nappal azután jelent meg, hogy a londoni alsóház újból elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: kormánya számára mindig "maximális prioritás" volt, hogy stabilitást és biztonságot nyújtson ebben a folyamatban, különösen az állampolgárok és a gazdasági szereplők számára, valamint hogy megerősítse a jövőbeli kapcsolat alapjait az Egyesült Királysággal.

A spanyol miniszterelnök cikkében a rendezett kilépés mellett érvelt, amelyhez szerinte minden garanciát biztosít az Európai Unióval létrejött megállapodás.

Kitért arra, hogy Gibraltár vonatkozásában Spanyolország kiváltságos helyzetbe került, mivel az Európai Tanács és az Európai Bizottság "a történelem során először elismerte Spanyolország meghatározó szerepét", beleértve a vétójogot a "brit gyarmat" és az unió közötti jövőbeli kapcsolatokban.

Pedro Sánchez beszámolt arról, hogy a rendezetlen kilépésre készülve a spanyol kormány rendeletet fogadott el olyan készenléti intézkedésekkel, amelyek minden területet lefednek.

"Kilépése után az Egyesült Királyság az Európai Uniónak nem lesz része, de Európának igen. Továbbra is fontos partner marad, különösen Spanyolország számára" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy például olyan kérdésekben számít szoros együttműködésre a két ország között, mint a biztonság, illetve a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem.

Pedro Sánchez szerint sok tanulság vonható le ebből a kilépési folyamatból, amely "zsákutcába" juttatta a brit népet, és amelyet lehetetlen megérteni három olyan tényező együttállásának figyelembe vétele nélkül, mint a nacionalizmus, a szélsőjobboldal térnyerése és a demokrácia leegyszerűsítése.

Felidézte, hogy a kiválási referendumot megelőző éveket az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) fellendülése határozta meg, amely démonizálta az EU-t, tudatosan megfeledkezve az állampolgárok valódi szükségleteiről, a népszavazási kampányban túlzásokra és hazugságokra építve - írta.

"Láttunk reprodukálódni egy jelenséget, amely már ismert ennek a kontinensnek a történetében: egy kisebbségben lévő és szélsőséges réteg, feltételeket szabva kényszeríti rá eszméit más politikai szereplőkre" - hangsúlyozta a spanyol kormányfő.

Mint írta, bármi is történjen, az uniónak folytatnia kell az integráció folyamatát. A közelgő európai parlamenti választások fordulópontot jelentenek. "Itt az idő, hogy megóvjuk Európát, ha olyan Európát szeretnénk, amely minket megóv" - fogalmazott cikkében a spanyol miniszterelnök.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom