Külföld

Egyre több a kivégzés Szaud-Arábiában

2015 óta folyamatosan növekszik a halálbüntetések száma

Ugrásszerűen nőtt a királyságban a halálbüntetések száma az elmúlt időszakban. A büntetés gyakorlása a környező országokban is elterjedt gyakorlat, szakértők attól tartanak, hogy végül ez számít majd a normálisnak a környéken. Sok halálraítélt tárgyalása titokban zajlik.

A szaúdi királyságban 2015-ben ugrásszerűen megnőtt a kivégzések száma – míg az előző évben csak 87 esetben szabtak ki halálos idézetet, ebben az évben már 157 kivégzést hajtottak végre, és úgy tűnik, hogy 2016-ban is csaknem ennyi lefejezést vagy akasztást hajtanak végre az országban.

A Reprive nevű emberi jogi szervezet szerint az ítéletet megelőző tárgyalások is gyakran titokban zajlanak – ezekben az ügyekben a vádlottak jellemzően drogkereskedők, fiatalkorúak vagy politikai foglyok, akiket könnyen lehet, hogy ártatlanul ítélnek el.

A környékbeli országokban nem ritka a halálbüntetés alkalmazása, de az emberi jogi szervezet szerint meg kell akadályozni, hogy ez számítson normálisnak – bár az elmúlt időkben napvilágra került szaúdi felvételek tanúsága szerint ebben a helybéliek már semmi különöset nem találnak, a nyílt utcán hajtják végre és nézik végig a kivégzéseket.

Olyannyira nem szokatlan a királyságban a büntetésnek ez a formája, hogy januárban egyetlen nap alatt csaknem ötven embert fejeztek le, közöttük több gyereket is.

A világ országainak csaknem kétharmadában eltörölték a halálbüntetést, de 2015-től kezdve máshol is ugrásszerűen megnőtt a kiszabott büntetések száma: az évben legalább 1634 embert végeztek ki, bár az Amnesty International adatai között Kína adatai nem szerepelnek – ott ugyanis államtitokként kezelik a büntetés kiszabását.