Külföld

Egymást érik a migrációval összefüggő támadások Európában

Svédország és Ausztria mellett Nagy-Britanniában is egyre gyakoribbak az összetűzések

Nemrégiben Svédországból röppentek fel az egymással háborúzó migránsokról szóló hírek, de Németország több nagyvárosában is no-go zónák alakultak ki, Bécsben pedig egymást érik a – jobbára afgán bevándorlók által elkövetett – támadások.

Az utóbbi idők legsúlyosabb, bevándorlókkal összefüggő bűncselekmény-sorozata Nagy-Britanniában, Telfordban történt, itt egy pakisztániakból álló banda egy, az egész országot behálózó leánykereskedő-szervezetet hozott létre. A Daily Mail megszólaltatott egy áldozatot is, ő arról számolt be, hogy négy év alatt hát különböző férfi „tulajdonában” volt, az élete pedig a szexuális erőszak körül forgott. A banda több száz, egyes becslések szerint ezer fiatal lánnyal szemben követett el erőszakot, az áldozatokat bedrogozták, megverték és bezárták, egy esetben pedig a gyilkosságtól sem riadtak vissza. Az újságnak név nélkül nyilatkozó áldozat szerint sokan nem mernek a nyilvánosság elé állni vagy segítséget kérni, a bűnözők ugyanis azzal fenyegették a lányokat, hogy megerőszakolják a családjukat is, vagy felgyújtják a házukat. Az interjúban Holly néven emlegetett lány elmondta: négy éven keresztül volt a banda foglya, csak azután mert a hatóságokhoz, és között egy, a szexuális erőszak áldozatait segítő alapítványhoz fordulni, hogy maga mögött hagyta a megyét, és minden kapcsolatot megszakított korábbi életével. Három év alatt 715, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakról érkezett jelenség, a hatóságok csak az ügyek felében jártak el. Az embercsempész-hálózat hét tagját vették őrizetbe, az egyik fő vádlottat, Mubarek Alit azzal vádolják, hogy tizenhárom éves brit kislányokkal kereskedett, testvérére, Ahdel Alira négy hasonló esetet tudtak rábizonyítani, ő huszonhat évnyi börtönbüntetésre ítélték.

„Svédországnak vége van”

A migránsok közötti bandaháborúkban gyakran robbantanak kézigránátokat, a Svédországban élők már nem érzik biztonságosnak az országukat. Legutóbb január elején robbantottak kézigránátot egy metrómegállóban, a támadás chilei áldozata korábban a közbiztonság romlása miatt már a költözést fontolgatta.

A januári esetben Daniel Cuevas Zuniga felvett valamit a földről a metrómegállóban – mint később kiderült, egy kézigránát volt az –, ezt követte a robbanás. A merényletben két további járókelő is megsérült. Az áldozat, Daniel Cuevas Zuniga a nyolcvanas években érkezett Svédországba Chiléből, az utóbbi időkben gyakran panaszkodott a feleségének a romló közbiztonságra: „Svédországnak vége van” - fogalmazott.

A német kancellár is elismerte a no-go zónák létezését

„Mindig szem előtt tartottam, hogy a biztonság szavatolása az állam kötelessége, az állam kezében van az erőszak monopóliuma, így az állam feladata azt biztosítani, hogy a lakosság biztonságban érezze magát, bárhová akar is menni" – nyilatkozta Angela Merkel az RTL Aktuell című műsorában, majd elismerte: számos német nagyvárosban vannak olyan negyedek, ahol az állam nem képes ellátni ezt a feladatát.

A német kancellár első ízben ismerte el, hogy léteznek Németországban ilyen helyek, noha két évvel ezelőtt, a migránsválság kezdetén határozottan tagadta a no-go zónák létezését. „A nevükön kell neveznünk őket, és tennünk kell valamit ellenük” - nyilatkozta az interjúban Merkel. Berlin, Köln, Dortmund, Kaiserslautern és Mochengladbach városában is akadnak olyan negyedek, ahol a rendőrség képtelen fenntartani a rendet és szavatolni a lakosok biztonságát, itt „alternatív társadalmak” alakultak ki a migránsokból, ők diktálják a törvényt.

Bécs sem biztonságos

Az elmúlt napokban Lázár János Bécsben készült videója heves reakciókat váltott ki az ellenzéki sajtó képviselőiből, de az osztrák főváros nem csupán ezzel kapcsolatban került be a hírekbe: múlt héten egy afgán származású migráns késelt meg egy családot, majd egy honfitársát, mert bevallása szerint „rossz volt a kedve”, illetve egy drogügylettel összefüggésben üzleti vitája támadt a másik férfival, ezen a héten pedig először az iráni nagykövetség egy őrére támadt rá a migráns, majd a mai nap folyamán egy rendőrt próbált kirángatni a járőrkocsiból egy ugyancsak afgán férfi.

 

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom