Külföld

Egymásra talált Prága és Peking

Ilyen szintű állami ceremónia legutóbb a múlt század ötvenes éveiben volt

Csehország és Kína stratégiai partnerséget kötött, az erről szóló szerződést kedden Prágában írta alá a két ország államfője. A megállapodás megszövegezése nem volt zökkenőmentes. A csehek kiálltak Tajvan és Tibet mellett.

Hszi Csin-ping az első kínai elnök, aki hivatalos látogatást kezdett hétfőn az 1993-ban megalakult Csehországban. A szocialista Csehszlovákiában sem járt soha kínai államfő. A két ország most stratégiai közreműködésre lépett egymással, amit a kínai elnök tegnap kapcsolataik jövőbe mutató iránytűjének nevezett az erről rendelkező dokumentum aláírása után. Hszi Csin-ping méltatta a cseh-kínai kapcsolatokat, amelyek szerinte számos területen gyorsan fejlődnek, és a két fél együttműködését több ízben is a „pragmatikus” jelzővel illette. A két elnök jelenlétében a cseh kormány miniszterei és kínai partnereik emlékeztetőket írtak alá a gazdasági, kereskedelmi, egészségügyi és iskolaügyi együttműködésről.
Milos Zeman a dokumentumok aláírását követően úgy nyilatkozott, hogy a kínai befektetések értéke Csehországban az idei évben mintegy 95 milliárd koronát (körülbelül 1100 milliárd forint) tesz majd ki. A legnagyobb cseh autógyár, a Skoda Auto pedig a következő öt évben hatvanmilliárd korona értékű beruházásokat hajt végre Kínában – tette hozzá.

A közszolgálati hírtévé (CT24) azt jelentette, hogy a stratégiai partnerségről szóló szerződés végső formába öntése nem volt könnyű. A CT24 a cseh diplomácia sikerének minősítette, hogy a dokumentum szövegéből kikerült azt a bekezdés, miszerint Tajvan Kína részét képezné, és bekerült egy rövid bekezdés az általános emberi jogok betartásának szükségességéről. Hivatalosan a televízió értesülését nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A kínai elnök hétfőn érkezett Csehországba, hivatalos fogadására kedden délelőtt került sor a Prágai Várban. Tiszteletére rendkívüli módon huszonegy ágyúlövés is elhangzott. Ilyen magas szintű állami ceremóniára legutóbb a múlt század ötvenes éveiben volt példa.

A cseh jobboldal és néhány emberi jogi szervezet élesen bírálja a kínai államfő prágai látogatását. Az ellenzéki TOP 09 párt a képviselőházban, míg két prágai kerület jobboldali vezetése a helyi városházák épületén a látogatás idejére tibeti zászlókat tűzött ki.

A városban kiakasztott kínai zászlókat több tucatnyi helyen megrongálták, vagy ellopták.