Külföld

Egymásnak esett Izrael és a Hamász Gázában

A palesztinok százötven rakétájára a zsidó állam légiereje száz légi csapással válaszolt, egy anya és két gyermeke életüket vesztették az újra fellángolt konfliktusban

Kiújultak az összecsapások Iz­rael és a Gázai övezetet uraló Hamász között. Két palesztin katona lelövésére válaszul 150 rakétát indított a Hamász izraeli területek ellen. Az izraeli légerő válaszcsapása nem késett sokáig: majd száz célpontot támadtak a zsidó állam harci repülői.

Százötven rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael területére. Az izraeli légierő válaszul a Hamász csaknem száz célpontját támadta, és az övezet határának négy kilométeres sávjában élő izraeli lakosok evakuálását helyezik kilátásba a hatóságok arra az esetre, ha tovább folytatódna a rakétaháború. A rövid hatótávolságú rakéták elleni Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített huszonöt, lakott területet veszélyeztető rakétát.

Az izraeli hadsereg egyik közleménye szerint erői a rakéták becsapódását követően támadást indítottak terroristák állásai ellen az övezetben. A palesztin oldalon a Hamász jelentése szerint az egyik légitámadásban kisbabájával és szíve alatt hordott következő gyermekével együtt meghalt egy huszonhárom éves állapotos nő, férje pedig megsebesült. Az izraeli oldalon kilenc sebesült van. A rakétakilövést megelőzően kedden életét vesztette a Hamász két harcosa. Tüzet nyitott rájuk egy izraeli harckocsi, amikor támadást indított egy palesztin megfigyelőállás ellen, ahonnan lövéseket észlelt. A milícia később azt állította, hogy egy kiképzésen, nem pedig az izraeli katonákra adtak le lövéseket. Sami Abu Zuhri, a Ha­mász szóvivője szerint Izrael felelős az összecsapásokért, mert ok nélkül lőtte le a két katonát.

Izrael csapatösszevonásba kezdett a Gázai övezet határa mentén, és megkezdte a Vaskupola légvédelmi rendszerhez beosztott tartalékosok behívását. A polgári védelem bejelentette, hogy csütörtökön nem nyitják meg kapuikat a Gázai övezet szomszédságában található nyári gyermektáborok, és az állandósult légvédelmi riasztások miatt leállították a határ mentén a vasúti közlekedést, valamint emellett tilos a földek művelése is a veszélyeztetett területeken.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom