Külföld

Egyes fokozatban Trump gőzhengere

Az én programom egy nagyon egyszerű elven nyugszik: Amerika az első – jelentette ki az Egyesült Államok megválasztott elnöke

Még nem kezdte meg hivatali idejének letöltését Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke, ám annyi szinte bizonyos, hogy nem lesz unalmas államfő. Miután alaposan kiosztotta az amerikai hírtelevíziók vezetőit, megszegte újabb ígéretét: az új kormányzat nem indít majd vizsgálatot Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje ellen.

Trump 20161123
Donald Trump kampányában is felbukkant Nigel Farage (Fotó: Reuters - Carlo Allegri)

Magához kérette hétfőn a legnagyobb tévétársaságok vezetőit és képvise­lőit Donald Trump, akiket az irodájában alaposan leteremtett. Az NBC, az ABC, a CBS, a Fox News, a CNN és az MSNBC vezetőihez és legfontosabb képernyős arcaihoz válogatott szitkokat vágott a leendő elnök. Névtelen beszámolók szerint azoknak, akikre a leginkább neheztel, Trump egyenként olvasott be. Amint azt több jelenlévő a New York Postnak elmondta, Trump olyanokat is mondott, hogy „egy hazudozókkal teli szobában ülünk, a csaló, becstelen médiával, akik mindenben tévedtek”. A CNN elnökével, Jeff Zuckerrel közölte: „Utálom a csatornáját. A CNN-nél mindenki hazudozó, szégyellheti magát.”

Ugyanakkor Trump videoüzenetet tett közzé, amelyben kifejti, hogy első hivatali napján milyen fontos döntéseket hoz majd. A helyi idő szerint hétfő este közzétett tájékoztatás szerint az Egyesült Államok kivonul a nagy szabadkereskedelmi megállapodásokból, és elindíttatja a munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát az esetleges visszaélések kiszűrésére.

November 8-i választási győzelme óta a republikánus politikus nem tartott sajtóértekezletet, s ez az első alkalom, hogy az amerikai nemzet egészéhez fordul. „Az én programom egy nagyon egyszerű elven nyugszik: Amerika az első. Legyen szó acélgyártásról, autók előállításáról vagy betegek gyógyításáról, azt akarom, hogy a következő generá­ciós termelés és innováció itt történjék, a mi nagyszerű hazánkban, Amerikában, és ezzel az amerikai dolgozó embereknek teremtsünk gazdagságot és munkahelyeket” – fogalmaz üzenetében a megválasztott elnök. Bejelentette szándékát, hogy az Egyesült Államokat kivonja a készülő ázsiai–csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből (TPP), amelyet kétoldalú, „korrekt” kereskedelmi egyezményekkel helyettesít majd, amelyekkel „visszaviszi a munkahelyeket és az ipart” Amerikába.

Kiderült az is, a leendő Trump-kormányzat nem indít majd vizsgálatot Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje ellen. Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere jelentette be kedden reggel az MSNBC televízióban, hogy a leendő Trump-adminisztráció sem az email-botrány, sem a Clinton Alapítvány ügyében nem indít vizsgálatot. Conway szerint Hillary Clintonnak ettől függetlenül még „szembe kell néznie azzal, hogy az amerikaiak többsége nem találja őt tisztességesnek és szavahihetőnek”, de ha Donald Trump hozzájárulhat ahhoz, hogy „segítsen neki a gyógyulásban, akkor jó dolog, ha ezt megteszi”. A döntéssel Donald Trump a választási kampányban tett egyik ígéretét szegi meg. Elnökjelöltként ugyanis azt hangoztatta, hogy amennyiben megválasztják, felkéri majd az igazságügyi minisztert, hogy külön ügyésszel vizsgáltassa ki Hillary Clinton e-mail botrányát és a Clinton Alapítvány ügyeit.

Trump végül Londonban is feszültséget teremtett, miután hétfőn Twitter-üzenetben tudatta: azt szeretné, ha Nigel Farage, a Brexitet szorgalmazó és az Európai Uniót rendszeresen bíráló Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ideiglenes vezetője lenne a brit nagykövet az Egyesült Államokban. A brit miniszterelnöki hivatal ezt kedden indulatos válaszüzenetben utasította vissza. Farage viszont a BBC rádiónak kijelentette: jó kapcsolatokat ápol Trump csapatával, és „bármilyen lehetséges módon” kész segíteni hazája és az Egyesült Államok viszonyrendszerének fejlődését.


Julian Assange lehet az év embere

Az amerikai Time magazin nemrég megnyitotta a hagyománnyá vált olvasói szavazást az Év embere címért, amelynek nyertesét a jövő hónapban nevezik meg. A tegnapi állás szerint a WikiLeaks internetes kiszivárogtató portál egyik alapítója, Julian Assange vezeti a listát tizenkét százalékkal, három százalékponttal megelőzve Donald Trumpot is. A magazin szerint ugyan a végső döntést a szerkesztők hozzák meg, az olvasói szavazás „fontos ablakot” mutat arra, hogy az olvasók szerint ki határozta meg a leginkább a 2016-os évet. Assange valóban sok szalagcímet produkált az idén, hiszen a WikiLeaks egy sor információt szivárogtatott ki az amerikai elnökválasztási kampánnyal kapcsolatban is, köztük a Demokrata Nemzeti Bizottság, azaz a Demokrata Párt vezetőségének e-mailjeit John Podesta kampányfőnök elektronikus levélfiókjából. Az idén egyébként ismét nagyon széles körből válogatták a jelölteket az Év embere címre: lehet szavazni Vlagyimir Putyin orosz elnöktől (aki amúgy 2007-ben már elnyerte ezt a címet) kezdve Recep Tayyip Erdogan török államfőn át akár Kim Dzsongun észak-koreai kommunista vezetőre is. (ŐM)